Working equitationdomare och jag har en plan...

I fredags morse ringde klockan väldigt tidigt för jag hade planerat att rida Shira och göra klar stallet före jobbet som jag började kl 8.30. I pannlampans sken red vi i alla gångarter på andra sidan bron. Shira är ju inte morgontrött för fem öre så hon kändes fin och framme. Det är rätt skönt att starta dagen på hästryggen fast man är trött just då klockan ringer.

Fredag kväll anlände jag till Uppsala där jag sov över hos en bekant. Skönt att slippa köra många mil tidigt på morgonen! Lördagen var nämligen vikt för Working equitationdomarkurs. Vi som redan är färdiga dressyrdomare kan ta gräddfilen in i domarrollen som WE domare då mångt och mycket faktiskt är samma sak. WE har ju som fälttävlan tre delmoment: dressyr, tekinik som är dressyr med hinder och så speeden som man skulle kunna säga är en slags omhoppning. Både dressyren och tekniken bedöms som vanlig dressyr med en tiogradig skala och man får en procent av maxsumman.  

Förmiddagen inleddes med information om domaruppdraget i allmänhet och därefter tittade vi på dressyrbiten. En hel del kände jag igen från min dressyrdomarutbildning såsom domaretik och rutiner vid domaruppdrag men även mycket av dressyrbedömningen är ju samma. Det som skiljer är bl.a. att man i WE inte har några halvpoäng samt att gångarterna hos hästen inte är i lika stort fokus. Hästen behöver t.ex. inte ha övertramp i ökade skitten. Över lag vill man se ett lite fräschare tempo än i traditionell dressyr. Formen kan också vara aningen mer flexibel, nosen lite framför eller bakom lodplan är okej. Det är samspelet och harmonin i ekipaget som är viktigast. Ledorden är lydnad, bjudning, samling.

Vi tittade också på klassindelning, klädsel hos ryttaren och utrustning hos hästen samt tygelfattning. I Svår klass rider man på en hand. Under förmiddagen tittade vi på en hel del klipp från tävling då ryttare red rörelser och hela program från Lätt till Svår klass. Vi tittade också på kur.  Eftermiddagen ägnades åt tekniken. Där tittade vi på de olika hindren, hur de ser ut och hur de ska bedömas, hur många hinder en bana ska ha, hur en bana ska vara uppmärkt osv. Även här tittade vi på en hel del klipp där ekipage red olika hinder. Vi gick också igenom hur det allmänna intrycket ska bedömas samt allmänna regler för tekniken som t.ex. vilka gångarter som gäller mellan hinder i lätt respektive svår klass. Vi avslutade med att titta lite på speeden. Där gick vi bl.a. igenom hinderantal, vad som kan ge tidstillägg respektive avdrag samt uteslutning ur momentet. Det var en givande dag och jag hoppas kunna vara med även på vårens utbildning på samma plats.
Söndag förmiddag var det dags för Matsträning här hemma i stan. Jag misstänkte att Shira skulle vara rätt taggad eftersom hon vilat på lördagen men det var inte så farligt. Hon går ofta bättre och är mer avspänd på SFRK än SRK har jag märkt. Energisk är hon ju alltid, men hon kan liksom kanalisera energin bättre till rätt saker.
Passet gick i planen för vinterträningens tecken. Målet med Shira 2015 är att bli ett stabilt ekipage i Msv B. Shira byter numera rent och på hjälpen i ganska stor utsträckning på träning. Det är dock en helt annan sak på tävling. Med spänning och yttre intryck får jag räkna med att i början då vi är nya i klassen kanske få ett orent byte eller två. Då måste allt det andra i programmet sitta desto bättre för att inte procenten ska bli låg. Alltså ska jag inte i första hand nöta byten utan nöta grunder. Så varenda övergång sitter, kvalitén på skolorna blir bättre, travlängningarna inte får taktmissar, uppridningarna blir spikraka, hon blir mer självbärig. Shira har i dag vad man brukar kalla en snygg sida. Hon är inte längre för djup i formen och är aldrig stark i handen men hon blir ibland lite för statisk i kontakten vilket till stor del beror på att jag har svårt att släppa snuttefilten i att hålla henne. En gammal ovana sen hon var yngre och vild. Så ett mål jag har att jobba med är att i allt större utsträckning våga komma fram med handen, lita på att hon ligger kvar där framme och väntar och låta övningarna bromsa henne. T.ex. genom att jag rider in i en öppna, formar henne och sen låter henne vara, våga lita på att hon inte springer iväg utan att hon jobbar med rörelserna.
Jag avslutar med att bjuda på några bilder på helgens Lusse. Efter detta tog vi en skön uterunda i skogen på ca en timme. För Lusse är målen 2015 att göra ett bra SM, tävla regionalt i LA med stabila resultat över 60% samt göra ett par starter i Workning equitation. Jag har en dröm om att åka iväg lite längre på en officiell tävling med honom men vi får se hur långt vi kommer under året. Träningsmässigt ligger fokus på att stärka honom, framför allt galoppen behöver sitta ihop ytterligare. Men också att sätta bytena. Ska vi tävla WE över lätt klass måste han byta rent.  
17 Nov 2014