SM 2023: gick det bra eller dåligt? Ingen som vet.

Jag börjar äntligen landa lite efter intensiva dagar på SM. Man blir verkligen som i en liten bubbla med sin häst och alla andra som är där. Sen när man kommer hem är man helt slut om inte fysiskt så i alla fall urblåst i skallen.

Det har varit skönt att ha ytterligare en veckas semester och vi har hunnit beta av nästan vartenda ”to do” vi planerat för sommaren samtidigt som vi också hunnit vila och sticka in med några spontana aktiviteter. Jag måste säga att jag har världens bästa sambo som stöttar mig i alla lägen och som har samma driv som mig att bli klar med saker. 

Dan före SM gick jag ut hårt och red ut både Vivan och Bella samt tömkörde Lusse. Sen fick Viva och Bella vila medan vi var borta. Lusse hölls i gång av Tilda och Julia. Julia red ut honom en dag och Tilda två. Den ena dagen hade hon sällskap av sin syster Line och hennes Fjordhäst Arramis. De hade haft en riktig rolig uteritt tillsammans.

Denna vecka har alla hästar varit igång. Jag har ridit ut Bella två gånger, tömkört henne en gång också har Tilda ridit ut henne en gång. Hon har varit superpigg.

Viva har tömkörts ett pass, ridits ut två pass av mig och ett av Julia. Tömkörningspasset var hon för att vara Vivan rätt lugn men annars har hon varit sig själv med god energi. Det var rätt varmt den dagen så det berodde kanske på det.


Vivan 

Bella har drullat av en framsko igen så jag kommer sannolikt att sko av henne helt och rida med bootsen. Hon trivs barfota och jag hoppas det ska stärka hovarna så jag kan sko henne igen när det blir vinter och halka och de går på lite mindre ytor. De rör sig mycket i hagen i alla gångarter och går ju just nu över stora arealer så det är kanske inte så konstigt att det ryker skor.

Lusse har åkt hem igen efter 3,5 vecka hos mig. I och med det har jag städat ur andra stallet och har nu alla hästar i ett stall igen efter fem månader i två olika. Lite tomt är det men vi har haft fina veckor. Inte minst har vi gjort tre utflykter och en hel del härliga långritter i närområdet. Han har varit pigg och glad och har faktiskt gått ner en hel del vilket var ett av målen med vistelsen. Den sista veckan red jag ut honom tre pass, Tilda ett och Elin ett. Passet Elin red började jag på banan och visade honom lite. Sen fick hon känna på honom innan vi red ut tillsammans, jag hade Vivan då.


Lusse 

Tingla fick vila några dagar efter SM. Sen satte jag i gång henne med en skrittrunda innan vi for på utflykt med Lusse och Tilda och badade, galopperade på mjuka sandvägar och skrittade på mysiga stigar. En sådan dag som man kommer minnas i vinter. Sen har vi kört henne ett pass också. THF har lagt in en körtävling i september. Det finns ingen proposition ännu men jag hoppas den blir av för då ska vi vara med. Så nu gäller det att träna på och försöka få till lite körning varje vecka.

SM då? Många har frågat hur det gick och det beror lite på hur man ser på det. Tingla startade SM-hoppning och SM-dressyr med två omgångar per gren. I hoppningen krigade hon verkligen för att vara felfri. Fast hon kom lite knasigt på hinder ibland i sin iver gick hon och Amanda dubbelnolla dag ett. Dag två föll tyvärr en bom på en annars jättefin runda. Men jag tycker hon och Amanda gjorde ett jättebra SM. Tingla gick för fulla maskiner och tog sig an alla utmaningar med en härlig inställning av ”håll i dig för nu kör jag!”



 



I dressyren gick hon också på max, som hon är hemma när hon är som bäst. Tyvärr fick vi även i år otroligt ojämna siffror. Dag ett 67.22, 64,86 och 62.63 vilket gav 64.90 % i snitt. Dag två 67.42, 61.71 och 58.57% vilket gav 62.57% i snitt. Det är väldigt svårt att tävla när det skiljer 9% kan jag meddela. En domare hade mig placerad i klassen och en 16:e av 20. Var det bra? Var det dåligt? Ingen som vet.

 
Foto: Josefin Söderwall 

Jag är nöjd med vår insats. Jag vet våra brister och förtjänster som ekipage och vi gjorde det vi kunde. Men att tävla på dessa premisser blir bara frustrerande. I fjol hade vi 8% mellan domarna dag 2. I år 9%. Blir det 10% nästa år? Nej, och det är pga. vi inte kommer starta någon mer SM-dressyr tillsammans. Jag har all respekt för att det är svårt att döma och jag vet hur nervöst det är att döma tre för jag gör ju det själv med jämna mellanrum. Visst kan vi skilja oss lite här uppe i norr men det är aldrig på det här sättet. Om det beror på hur vår utbildning och fortbildning ser ut får jag låta vara osagt men det vore intressant att veta om det är ett annat upplägg söderut eftersom det uppenbarligen inte är lika stor samsyn.



 

Tingla var absolut underbar hela meetinget. Hon genomförde allt på sitt typiska vis, med 100% engagemang och energi. Och jag är stolt över min häst. Vi kom 10:e av 20 i SM-dressyren. Det stod 13:e i listorna först men de hade skrivit 64.097 istället för 64.97 så det var nästan 1% upp i totalen.



Sen tävlade jag även Kronos i SM-dressyren. Jag red honom ett pass onsdag kväll. Checkade av lite kort på öppen bana tillsammans med säkert ytterligare 15 ekipage och han kändes fin så vi avvek ganska snabbt och skrittade ut en runda istället.



 



Dag ett red vi LA.1 på 66.66, 66.66 respektive 63.61 vilket gav 65.64% i snitt och två utanför placering. Det hade nog varit hårfint på rosett om han inte gjort ett byte i andra förvända galoppen. Dag två red vi LA.3 på 65.14, 63.28 respektive 59.42 vilket gav 62.61% i snitt. Vi landade på en total 9:e plats av 20 i ett starkt startfält. Det är inte dåligt med tanke på att jag bara ridit honom fyra månader och inte alls de sista tre veckorna före SM. Men visst gnager den ojämna bedömningen dag två, annars hade jag inte varit en tävlingsmänniska. Hade den lägsta domaren gett 62% hade vi varit placerade i SM. Det var många som hade ojämna bedömningar och det var inte en och samma domare som hade en lägre skala och konsekvent låg lägst utan det varierade. De gillade helt enkelt inte samma saker.


Foto: Josefin Söderwall  

Jag är väldigt nöjd med Kronos och glad att jag fick göra ett mästerskap med honom. Precis som med Tingla är jag fullt medveten om våra styrkor och svagheter och vi gjorde det vi kunde med det vi hade och mer kan man aldrig göra. Över lag är jag nöjd med min ridning på SM. Jag var inte nervös och jag och hästarna hade kul inne på banan. Tiden med Kronos kommer jag alltid att bära med mig med ett leende på läpparna och värme i bröstet. Han är en väldigt speciell häst.


Kronos på invigningen 

Kronos gick också NM-hoppning med Johan och tog tyvärr med sig bommar i båda omgångarna. Han tyckte nog helt enkelt att det var lite väl kul att hoppa efter fyra månader i norrland som dressyrhäst där han inte sett en bom. Det verkligen lös av glädje och energi hos honom, det var lite Tingla-style över det hela.   

Jag avslutar med att skiva ner de positiva saker vi fick till oss i slutkritiken som en liten boost att minnas när jag grämer mig över ojämna resultat.

Kronos: ”Häst med fin energi!” ”Oftast en trevlig form” ”Energisk häst med fin rörlighet och stark i galopparbetet” ”En välplanerad ritt” ”Fina vägar” ”Trevlig ritt med fin energi och eftergift” ”Stadig form och fin bjudning” ”Noggrant ridet”

Länk till film på Kronos SM (klistra in den så funkar den): https://www.facebook.com/reel/810188267151759

Tingla: ”Mycket elegant häst med fin spänst” ”Lyhörd häst” ”Du sitter fint” ”Trevligt ekipage” ”Väl genomfört program” ”Elegant häst som visar mjukhet” ”Trevligt ridet” ”God energi!” ”Fin bjudning och flyt” ”God takt och bjudning”

Länk till film på Tinglas SM: (klistra in den så funkar den):
https://www.facebook.com/reel/659659982744706



Så här minns jag tiden med Kronos - med ett brett leende. Och jag tackar Johan och Elisabeth ännu en gång för att jag fått dela deras kung med dem för en tid. 


30 Jul 2023