SM 2014

 

Då har jag äntligen satt mig ner för att skriva några ord om årets SM. I fjol upplevde jag att Lusse blev ganska trött av att stå på trailer i nästan 40 mil så med dryga 15 mil längre resa i år valde vi att hyra buss. Det kostar ju en slant men det var verkligen värt det. Han var inte ett dugg trött av resan och det går ju även att stå på lite mer med en buss så restiden kapades en hel del. Bussen var fantastiskt lättkörd och pigg och drog ändå under 1 l diesel/mil så en del av kostnaden fick vi ju igen med minskad bränsleförbrukning då min bil blir ganska törstig med släp och nästan är uppe i 1,5 l om man kör på lite mer efter motorväg. Jag kan ju säga som så att jag blev inte mindre sugen att skaffa en egen buss i framtiden.

Dessutom var det roligt att kunna se Lusse under hela resan genom ett fönster i hytten. Han stod mer eller mindre blickstilla. Tog ibland en tugga hö men mest spanade han ut genom fönstret på trafiken. Han gillade verkligen att det var fönster. Svalt och skönt var det där bak också. Faktiskt kallare än där fram där vi satt!

Lusse åker buss

Det var inga som helst problem att lasta honom i den. Det blir ju lite annorlunda än med trailer eftersom de först ska gå rakt in och sen svänga upp innan man man stänga väggen. Vi provlastade även Tingla och Shira i den då vi hade den hemma och det var inga problem med nån av dem heller. Bra att veta inför kommande långresor om vi ska hyra den fler gånger!

Linda och Atari kom till oss tisdag eftermiddag så vi laddade upp inför resan tillsammans. Det var 56 mil till Töreboda och det tog 7 h och 45 min ner. Då stannade vi för några kortare raster samt för att hämta nummerlapparna Amanda gjort till oss och videokamera hos mamma. Lusse fick en kortare promenad då vi kom fram. Hela ÅFF gänget hade fått boxar tillsammans vilket var kul.

Lusses box

Mera godis tack!

Micke och jag bodde på ett trevligt vandrarhem några kilometer bort. Vi var dock kvar på tävlingsplatsen ganska länge första kvällen.

Torsdag morgon var vi tidigt i stallet för Linda och jag hade planerat att skritta ut en sväng innan det blev alltför varmt vilket vi också gjorde. ca 50 min skritt blev det. Lusse pigg och glad. Klockan 13 började tävlingarna och jag inledde med att döma en LC.1 med 27 starter. Sen var det raska puckar att ladda om för egen start i LB.1. Då hade det äntligen börjat bli lite svalare och tävlingsbanan hade vattnats under hela förmiddagen så det dammade inget och underlaget var jättebra.

Jag höll min plan på framridningen och red fram med det upplägg jag gjort här hemma, dvs ganska fri form och lite busigt i början, se mycket sidvärts innan jag plockar ihop det hela precis innan start. Det fungerade finfint som synes!

Jag är jättenöjd med den starten! Vi hade några missar men grundkvalitéerna var så goda att det räckte så här pass långt. Härligt! En film från ritten kommer här:

https://www.youtube.com/watch?v=tRi468X27bA&list=UUEEUS2VHKxdjczxGrvSlG3A

Rosett, plakett för LB placeringen och den fina deltagarrosetten alla som var med på SM fick

Då jag ridit klart var det bara att svida om för jag skulle döma även allrounddressyren tillsammans med domaren som dömt LB.1. Det var 11 starter och vi låg väldigt jämnt vilket kändes bra såklart. Det blir ju en större säkerhet för ryttarna att bedömningen var korrekt om två helt oberoende domare från olika delar i Sverige tycker väldigt lika.

Lusse fick inte vara med på prisutdelningen eftersom den gick direkt efter LB.1 allround var klar, dvs klassen jag dömt. Därav även min mindre snygga klädsel på prisutdelningen. Jag vann förutom rosett och plakett en högt älskad campingstol som vi satt i många timmar under resten av SM:et!

Dagen därpå var dagen d som i SM klass dag för oss. Jag besiktade Lusse på morgonen och han dansade igenom med ett "åh så fin han är" från veterinären. Jag skrittade honom även lite i anslutning till detta. Mitt på dagen då solen gassade som mest och banorna dammade var det dags för oss att starta. Det kändes att underlaget var lite stummare än dagen före för Lusse tog inte ut steget fullt lika luftigt. I övrigt tycker jag att han gjorde sitt bästa utifrån där han är i dag. Han måste bli starkare och orka sitta ihop lite mer. Han får också lite jobbigare med det då underlaget blir stumt eftersom han rör sig så pass stort. Det är bättre än i fjol men han är ju långt ifrån "klar" och det avspeglade sig i poängen och kritiken. Två hade oss på exakt samma poäng och 66.18%. På koeffbetygen hade vi av de domarna 6.5, 6, 6.5, 7, 7 samt 6.5, 6, 7, 6.5, 6.5. Deras kritik var också väldigt lika utformad. Den tredje domaren såg lite annorlunda på oss och tyckte genomgående att det rann iväg och gick lite för hastigt. Där fick vi också bara 6.5, 6, 6, 6.5, 6 på koeffpunkterna så det slog ganska hårt. Totalt 63.02% av den domaren och i snitt av alla tre 65.13%. Med detta slutade vi nia av 32 starter, dvs första utanför placering. Jag är nöjd med Lusses och min insats även om jag hoppats att vi skulle räckt lite längre i år. Han är bättre än i fjol men konkurrensen var mycket hårdare i år. Lusse är ung, näst yngsta startande häst i klassen och den enda som var yngre kom efter oss i resultatlistan. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång med styrketräningen inför nästa år. Kapacitet har han, men allt måste bli bättre helt enkelt. Lite som jobbet jag och Shira gjort det senaste året. Mer inramning, mer styrka, mer precision -då stiger poängen!

Jag bjuder på några bilder från framridning och collectingring på Lusse. Det är både från tordagen och fredagen.

Och här är en film från SM ritten:

https://www.youtube.com/watch?v=aOrtEsxH2RM&list=UUEEUS2VHKxdjczxGrvSlG3A

Vi hade planerat att stanna hela SM ut om Lusse var okej med det. Så lördag morgon red jag ut honom en timme och en kvart med Linda och Atari. Då passade vi även på att testa bruksbanans vattenhinder. På kvällen red jag honom ytterligare nästan en timme, bl.a. en stund i ridhuset som faktiskt är en av de tillfällen jag bär med mig mest från SM. Byten i språnget är inget som är besfäst med Lusse, vi har lekt lite med det bara. Denna kväll gjorde han tre rena byten på tre försök. Utöver det fullkomligen dansade han fram i ökad trav med spetsade öron. Det var en enorm känsla att få sitta på honom efter flera dagar på box och tävlande och han kändes så himla glad och lycklig och med på noterna. Det gjorde han faktiskt hela SM veckan. Det kändes som han njöt av att vara mitt bland alla gula kompisar. Precis som i fjol blev han också ganska hingstig och showig vilket bara gjorde honom roligare att rida.

Söndag morgon red jag också ut en timme innan tävlingarna började på en jätteglad och pigg häst. Det märks att hans kondis är mycket bättre i år än i fjol, i år fanns ork att ha startat fler klasser om jag velat. Det gjorde det inte riktigt i fjol.

Hemresan startade vid tvåtiden och gick något snabbare än ditresan. Vi släppte av Lusse i Jättendal och hans hagpolare som inte sett honom på sju veckor blev överlycklig. Lusse själv såg bara gräset i hagen. Efter sju veckor på boot camp var en nerbetad vinterhage rena rama grönbetet för honom!

Utöver allt kring Lusse var ju SM också mycket skratt, umgänge, fina punkhästar. Det jag tycker är roligt är att många av de godkända hingstarna tävlar. Då får man möjlighet att se hur de är i arbete och se likheter mellan far och avkomma osv. För mig som är ganska ointressead av utställningsvärlden men desto mer intresserad av tävlingsbanan är det i högsta grad intressenat att en hingst jag ska betäcka med har ett lynne som passar för tävling samt förmågan att röra sig bra under ryttare/kusk och inte bara då man springer med den. Såväl Lusses och Qharmas pappa Io som Tinglas pappa Ingvar var på plats så de hejjade jag lite extra på såklart. Jag ser inte jättemycket av Qharma i Io men Lusse är verkligen sin fars son. Och jag såg så mycket av Tingla i Ingvar att jag undrar om hon fått något efter sin mor över huvud taget.  

Tinglapappan -samma uttryck och samma mörka lugg:

Lusse & Qharmas pappa:

 

Inför nästa år ryktas det om ändrade kvalregler och även ändrat upplägg på dressyren på själva SM. Jag väntar med spänning på att få höra mer om detta. För hur det än blir så är ju målet att åka även nästa år. Ett år starkare, med fler erfarenheter. Från 2016 och framåt känns det mer blankt. Då är Tingla fem år och kanske är det hon som får pröva vingarna. Eller både Tingla och Lusse. Eller bara Lusse. Det beror lite på hur de båda utvecklas samt även hur Qharma utvecklas. Hon ska ju ridas in nästa år och jag har ganska stora förhoppningar om att hon kommer att bli den som blir bäst av dem tre i dressyren. Hon är stor, rörlig och mer långbent än sin bror. Dessutom har hon en stor portion energi och vilja och kan jag få henne med mig tror jag hon blir fantastisk på dressyrbanan. Kanske hoppbanan också, det jag sett av löshoppningen ser lovande ut. Jag tror inte hon är en körhäst, eftersom hon har en dramaqueensida och kan överreagera och få dåndimpen för saker lite då och då. Däremot tror jag att Tingla precis som sin far kan bli en riktigt bra körhäst om jag spelar mina kort rätt. Hon kommer säkert att hoppa bra också men där ligger det ju henne lite i fatet att hon är liten och inte så storgalopperad. I dressyren tror jag också hon kan bli fin. Hon rör sig inte lika pampigt som Qharma och Lusse men hon har lätt för sig med en god ridbarhet, är balanserad och har väldigt fina travlängningar och det kan man komma långt med. Framtiden känns ljus med andra ord!

Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till världens bästa groom, min sambo! Utan honom skulle det varken vara lika roligt eller gå lika bra!

 

5 Aug 2014