Skåneresa i Fjordhästens tecken

Ja, nu är Tingla och Qharma i Skåne hos Furumossens Fjordhästar för att betäckas med Fjelltor. Det är inte utan att det är lite tomt här hemma utan tjejerna. De är verkligen två sköna väldigt sociala personligheter. Jag har i alla fall fått rapport från Emma att de sköter sig fint och har det bra där nere. Jag hoppas de ska tycka att Fjelltor är lika snygg som de tycker Ingvar är, så vi kan få se fram emot Fjelltorfölisar nästa sommar. På vår resa fick jag se fyra av hans föl ur årets fölomgång och de såg fina ut allihopa så jag ser fram emot vad kombon av honom och mina ston kan ge. 



Här hemma får jag istället njuta av två härliga grabbar. Lusse flyttade upp till mig förra tisdagen. På onsdagen red vi ut en konditionsrunda i skogen i regnet och på torsdagen trimmade vi dressyr. Lusse tyckte då att jag var lite besvärlig. Komma här och ställa på en massa krav, nu då han haft ett par lugnare veckor från dressyren. Sedan fick han vila fredag-söndag då vi var borta. Måndag var jag på det igen och trimmade dressyr med WE-inriktning. Jag körde horsemenship från marken med honom innan jag satt upp och red, samma övningar som jag gör med Ingvar. Det tog betydligt längre tid innan Lusse "var med mig" än vad det gör med Ingvar men det var nog nyttigt för då jag satt upp kändes han mycket mjukare och mer fokuserad än passet innan på bana. I går red vi ut ett rejälare pass med backträning och mycket galoppjobb. Det var skoj, tyckte han. Några pass till här i Gåltjärn så tror jag alla poletter faller på plats! 

Ingvar har känts väldigt fin de sista tiden. Emma och jag pratade en gång om en annan häst och att den gav känslan att man som ryttare var duktig. Lite den känslan får jag på Ingvar också. Visst kan han visa att kraven jag ställer ökar över hans komfortzon och t.ex. smyglänga ut sig ur formen i galoppen. Men på det stora hela känns det som jag har koll då jag sitter på Ingvar och det är en skön känsla. Ingen av grabbarna skulle nånsin gå emot hjälperna "på riktigt", de har en vilja att arbeta med mig och den är guld värd som ryttare. 

Två träningar för Ingrid har vi ridit, ett dressyrpass med WE-inspiration, två uteritter, en promenad i skogen och ett tömkörningspass på banan. På tömkörningspasset visade Ingvar mig att det finns så mycket i honom som jag ännu inte hittat knapparna till då jag rider. I hans gyllengula kropp finns urhäftiga travökningar, galopp som går att samla mot piruetter och en förmåga till rena galoppombyten - det visade han mig denna arla morgon. Ingvar är känslig, fast på rätt sätt. Jag måste med andra ord kvicka upp min timering och förbättra min sits för att kunna visa hans fulla potential. Men jag tror och hoppas att jag ska hitta alla knappar innan vi är färdiga tillsammans. Inspirerande är det i alla fall med båda grabbarna. Jag kände då jag kom hem efter resan att "borta bra men hemma bäst". Vi såg 40 Fjordhästar av olika typer och färger under resan. Och fast vi såg så många fina hästar tycker jag nog att de där två har det lilla extra jag söker i en häst, var och en på sitt sätt. Första gången jag såg Lusse tyckte jag att han var den vackraste Fjordhäst jag sett och det tycker jag nog fortfarande. Han har en stillsam pondus, vackra ögon, enormt mycket tagel och en rätt ovanlig mörkare färg med rödton i.  

De verkar trivas bra tillsammans i stallet och ute i varsin hage också. Jag har tidigare sagt att det jag lär mig på Ingvar gynnar min ridning på Lusse men det är faktiskt tvärtom också. Lusse och jag är ju som ler och långhalm efter alla år tillsammans. Den frejdiga ridning jag har på honom gynnar definitivt det jag gör på Ingvars rygg. Det enda "problem" jag har med Ingvar egentligen är att han ibland på hingstars vis hamnar lite bakom skänkeln och översamlar sig, det går liksom mer uppåt än framåt. Däremot är han oftast i ramen, så hittar jag bara flödet så känns det enkelt. Med Lusse är tvärtom, där är det ramen som är det kluriga. I går blev de omskodda av Glenn. Det gick finfint. Så nu är de redo för vårens sista starter och sedan bir det en lite lugnare period med mer blandade övningar innan vi börjar uppladdningen inför SM! 

Skåneresan då... Vi startade strax före sju här hemifrån och resan ner till Mia på Stolplyckan gick smidigt så vi var framme runt 15-tiden. Kvällen gick fort med en massa trevligt prat, mat, fika, fölmys och inte minst en ridtur på Stolplyckans Olympus 290. Eller ja, jag var coach och Amanda red. På Stolplyckan fanns både Lusses och Qharmas mamma Magda Unik, deras pappa Furubäcks Io, deras helsyster Stolplyckans Narnia och hennes föl e Fjelltor samt deras helsyskon från i år Stolplyckans Under. Så dessa hästar var såklart lite extra kul att få se och klappa på. Här kommer lite bilder från Stolplyckan: 


Stoligan spanar in Tingla & Qharma


Stolplyckans Olympus 290


Stolplyckans Olympus 290


Stolplyckans Olympus 290


Stolplyckans Olympus 290



Fölmys på Stolplyckan


Stolplyckanföl; Utina, Under, Utopia


Utina e Fjelltor u Qharmas helsyster Narnia 


Under, helbror till Lucidor och Qharma 


Under, helbror till Lucidor och Qharma 


Qharma återser sin barndoms marker

Lördag morgon lastade vi hästarna och for vidare mot Skåne. Där väntade en intensiv men härlig eftermiddag och kväll innan vi på söndag förmiddag for hemöver. Vi hann med mycket härligt umgänge, se hästar på Furumossen, Åkershill och hemma hos Annelie och inte minst provrida Fjelltor 303. Valet av hingst känns jättebra. Det är en stor förmån att få möta hingsten man valt till sina ston på det sätt vi fick träffa Fjelltor. Se honom i stall, hage, box, borsta, rida och leda honom. Jag fick en ganska tydlig bild av vem han är och jag tror hans mjuka personlighet kommer passa mina ston perfekt. Att han är vacker och har lämnat väldigt bra när det gäller exteriör visste jag ju redan.  


Två föl e Fjelltor på Furumossen 


Fjellhonung e Fjelltor u Emla hos Furumossens Fjordhästar 


Fjellhonung e Fjelltor u Emla hos Furumossens Fjordhästar 


Fjellfina e Fjelltor u Wissla, ägare: Annelie Andersson


Hos Åkershills Fjordhästar såg vi rödblacka Lyra e Ingvar Halsnaes -dvs en halvsyster till Tingla, och hennes föl Leonora e Ninjar. 


Jag rider Fjelltor 303


Jag rider Fjelltor 303


Amanda rider Fjelltor 303 -så här glad blir man av att sitta på hans rygg! 

Hela albumet kan ni se här: 

https://www.facebook.com/moa.belin/media_set?set=a.10154314714837074.1073741858.551087073&type=3&pnref=story

Ja, vilken härlig resa det blev! Drygt 200 mil i bilen går fort då man har så trevligt. Nu drömmer och planerar vi vidare mot nya äventyr tillsammans med våra gula vänner och deras tvåbenta mattar. 

2 Jun 2016