Sju av nio helger
Äntligen är solen och ljuset här! Nätterna är fortfarande kalla, förra veckan hade vi runt -10 grader flera mornar. Men ljuset hjälper och energin kommer med den. Knattarna som gått på lågfart hela vintern fick förra veckan en hel del egentid. Förutom att jag och Viva fortsatt träningen på spolspiltan var vi även ute på en promenad och tog ett pass med visningsträning och lite longering för att checka kommandon. Viva är verkligen sin mors dotter på många vis. Jag får flashbacks till den unga Tingla som ständigt stod vid grinden och väntade på att det skulle hända nåt kul – i dag är det Viva som står där och följer mig med blicken konstant om jag är ute på gården.
Många brukar fråga mig om Fjordhästarna inte är starka och mitt svar brukar vara att det är individuellt. Lusse och Qharma är kraftfulla hästar och skulle de sätta den sidan emot och inte fått en bra uppfostran skulle de mycket väl kunna vara den där hästen som drar ner huvudet och ska äta gräs när man leder den. Tingla är inte en sån häst, henne leder man med lillfingret och detsamma gäller för Viva. De har korta ledningar och är känsliga på ett positivt vis.
Bella och jag var ute på promenad med sadeln på en dag. På hemvägen satt jag upp och hängde över hennes rygg och övade lite styrning, start och stopp från det läget. Vi körde ett par repetitioner och hon är cool med detta och redo för en riktig uppsittning utomhus när jag har sällskap framöver.
En annan kväll tog vi premiären med svanskappa. Bella är mycket tömkörd men bara med ”barngjorden” – en mjuk neoprengjord utan svanskappa. Nu fick hon använda Tärnsjögjorden med svanskappa som jag har på de vuxna hästarna. Det tog hon ingen notis om alls, men det blev lite balanstrav och drakblås för att grannen högtryckstvättade bilen samtidigt som barnen hoppade studsmatta. Egentligen är det bra att det händer saker emellanåt så man får träna på att hantera den biten och få hästen att ”komma tillbaka till en”. Hästar kommer alltid att reagera men de måste fortfarande respektera och lita på mig trots detta annars kan det bli farligt. Så jag bad Bella om fokus och ganska snabbt var hon tillbaka i arbete. Den här biten är ju olika svår med olika hästar. En del tenderar att ”släppa allt” när de blir rädda och till slut har de varvat upp så mycket att de knappt vet vad de var rädda för i början. Andra, som Tingla, reagerar snabbt men är lika lätt att få cool igen. Jag tror att Bella också kommer att vara en sån häst.
De vuxna tjejerna gick för fullt förra veckan. Uteritter tillsammans med Julia måndag och tisdag. Tisdag var vi upp på berget igen och nu hela vägen. Härligt! Lite spännande var det också när vi såg spår av ett större djur, eventuellt järv.
Onsdag skrittade jag ut Tingla medan Qharma vilade. Torsdag var det Tinglas tur att vila och Qharma tömkördes efter vägen med avslut på ridbanan i alla gångarter. Det är roligt att se hur pass balanserad hennes galopp är på töm nu.
Fredag blev det dubbla pass. Qharma red jag på ridbanan. Inledningsvis var hon taggad och busig och ville inte riktigt forma sig till höger men det landade efter en stunds ridning och sedan kändes hon fin och följsam. Eftersom Tingla skulle tävla på lördagen åkte vi ner till banan i Gåltjärn med henne för att kunna jobba galoppen lite bättre än vad som går på min bana just nu. Tingla var superfin och jag kände att hon verkligen fått bra förutsättningar att leverera med Amanda på lördagen.
Lördag morgon bar det av till Njurunda för regional/nationellt ponnymeeting där Tingla skulle gå dagens lägsta klass, en LB.1. Det syntes direkt Amanda hoppade upp att Tingla var med på noterna. Amanda har inte trimmat så mycket dressyr på Tingla, de har mest hoppat tillsamans på sistone, men de gjorde det så himla bra! LB.1 på 66.78% och hade kat c slagits ihop med kat d hade de varit placerade nu blev de precis utanför pris. Jättefin kritik och sjuor på båda travlängningarna. Jag var stolt över mitt ekipage och hur jag utbildat Tingla till en välriden ponny som fungerar så bra med olika ryttare.
Några klipp från ritten:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157314645212074/
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157314645297074/
Söndag morgon red jag ut Qharma. Vi hade en diskussion om vägval med Qharma fick vika sig för sin egensinniga matte. Sen blev hon jättefin. Tingla fick en välförtjänt vilodag. Själv åkte jag till Njurunda för att döma meetingets sista två klasser. Trevliga funktionärer, duktig skrivare och fina ponnyer utgjorde en kanoneftermiddag.
Tävlingssäsongen har rullat igång på allvar nu. Under nio veckor är det sju helger som är bokade för tävling, antingen som domare eller att jag ska tävla själv. Tingla kommer preliminärt att gå tre dressyrtävlingar i maj och en hopptävling. Sen åker hon på betäckning med förhoppningsvis lyckat resultat så hon blir mammaledig från tävling under hela 2019/2020.
Lucidor ska starta tre tävlingar under denna period och förhoppningsvis ska även Qharma och jag debutera tillsammans på en tävling. Sen kommer Lusse få gå Färstas reg/nat meeting i slutet av juni innan vi laddar inför SM.
Lucidor hade en lite lugnare vecka förra veckan då Patina var ofräsch så mamma hade inget ridsällskap. Jag red dressyr i ridhuset på SRK med honom måndag och onsdag och han var kanonfin. Här kommer två klipp från måndagen:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157307373897074/
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157307373932074/
Sen åkte jag och red ut honom i Jättendal på lördagen. Det var en ganska taggad kille jag fick med mig på turen men allt avlöpte väl. Jag passade på att hältchecka Patina när jag var där och hon var ok så denna vecka rider mamma och Maritta som vanligt. Jag avslutar med en bild på vår kung. Han är en häftig häst och han har överraskat mig så många gånger med att plocka fram en växel till. Vi fortsätter hela tiden utvecklas som ekipage trots att jag ridit honom i 9 år i höst. Det gör att det känns väl värt att fortsätta jobba även med hans ibland rätt envisa lillsyster. För jag är säker på att de där växlarna finns hos henne med, ytan ska bara poleras lite först.
Kung Lucidor
Andra inlägg
- Tävlingsåret 2024 – när det inte kan gå bättre
- Vardag = bra dagar
- Dressyrplacering, Krona en stjärna med veterinären och Vivan en keeper
- Att lyckas med sin unghäst och avvänjningen påbörjad
- Ro i själen och 10 år med Team Tingla
- Att komma tillbaka
- Långdansens Viva: dagens bäst visade häst, stambokförd AB med 42 poäng
- Bella Halsnaes har fått ett nytt hem
- SM 2024 – det känns fortfarande overkligt
- Är du Bellas matte?