När det bästa redan hänt

Lite av den känslan har jag ofta när hösten kryper på. I år kanske i lite högre utsträckning än i fjol på grund av det eviga regnandet samt att det verkligen varit en vår och sommar med stora upplevelser, svåra att toppa. Här kommer några bilder tagna av Sanna Svensson från SM 2023: 

Kronos och jag





Tingla och jag



Tingla och Amanda 







Det är många som frågat hur det kom sig att jag fick låna Kronos och jag brukar svara att det är en möjlighet jag fick på grund av en vänskap som startade när vi var i Norge tillsammans 2017 och Johan tävlade Kronos och jag Ingvar Halsnaes. Att få låna en häst av den kalibern kräver tillit och såklart att jag kunde tillföra honom något vilket i det här fallet var att meritera honom i dressyr. Det är onekligen lättare att ta sig igenom en höst och en vinter när man vet att något sådant väntar på andra sidan. Att få lära känna Kronos har varit en av de bästa saker som hänt mig inom häst de senaste åren.

Jag och Ingvar på NM 2017, foto: Johan



Nu väntar förhoppningsvis två underbara föl e Kronos och jag har fyra fantastiska ston att förvalta så det gäller att sparka sig i baken, ställa upp glasen på bordet och duka för nästa fest. Med Tingla gör jag det genom att vidga våra vyer. Precis som i fjol höst kör jag mer. Förhoppningsvis blir det tillräckligt många anmälda för att tävlingen i Timrå ska kunna gå i september. Då ska vi köra vår första fullständiga. Sen kommer hon att få hoppa och gå dressyr 2-3 starter per gren är tanken. Också ska jag försöka träna en del WE inför kommande tävlingar. Det är en gren som passar oss som handen i handsken, där det känns som vi har mycket kvar att utveckla tillsammans. I dressyren ska jag satsa på att försöka ta steget upp i Msv C.

Sen sist jag bloggade har Tingla fått jobba varierat. Jag har kört henne två pass. Det ena körde jag ut och Micke åkte med och det andra körde jag först ut och sen på banan. Då åkte Tilda med och vi hade ställt ut konor på rätt mått för LB samt lagt bollar på för att få det mer som det blir på tävlingen. Hon var superhärlig båda passen. Hon passar verkligen i vagn och hon älskar att få vara körhäst. Utmaningen för mig är att kunna ställa henne korrekt i båda varven, det är klurigare att ställa i höger varv. Annars känns det väldigt bra med körningen. Hon har energin, lyssnar och är lyhörd. Fattar enkelt galopp på kommando och bryter av direkt jag vill, travar med stora luftiga steg och i stadig form.

Vi har inte ridit någon dressyr men däremot har hon gått ett kombinerat pass där jag först skrittade ut innan vi red några WE-hinder på banan. Vi hade byggt upp grinden, klockan, slalom, kannan och lans i tunna. Sen har det blivit uteritt fyra pass, tre med mig och ett med Julia. 

 Tingla och jag efter en lyckad WE-tävling  



Vi har tävlat WE igen. Matfors hade en fullständig kvällstävling med hela 16 starter så intresset för grenen är stort. Tingla kändes pigg, glad och fokuserad. Vi red dressyren på 68.95% vilket gav en seger med 7% till tvåan. Tekniken vann vi med 70.26% och seger även där med god marginal. I speeden kom vi tvåa efter den som varit tvåa i teknik och dressyr vilket gav en totalseger. Extra roligt denna gång var att jag knappat in på marginalen i speeden, att vi fick en nia på två tunnor (mitt livs första) och en åtta på korrektheten i tekniken med cred för bra vägar, stadig form och väl visat.

Bella har gått sju pass, fyra med mig, ett med Izabell och två med Tilda. Jag har trimmat ett pass på banan, annars är det bara uteritter. De flesta har varit lite längre och med backträning eller galoppjobb. De dräktiga stona får själva bestämma vad de vill bjuda upp till och Bella har varit väldigt pigg så där har det blivit lite mer fart och fläkt än med Vivan som varit lugnare över lag.

Jag har valt att inte kolla stona igen, då det skulle kosta mig ca 2300 kr plus utebliven arbetstid och det ändå inte påverkar något. Även om de skulle resorberat skulle de ju inte betäckas om då Kronos är hemma i Örebro igen och jag skulle ändå inte lösa licenser för dem och satsa på träning och tävling utan i höst kommer det största fokuset ligga på Tingla och Irma.

Viva har gått fem pass. Hon har fått någon vilodag extra då hon som sin mor är lite lugnare tidigt i dräktigheten. Hon uppskattar att få komma ut men är inte den där heta Vivan utan mer normal i sin energi. Jag har ridit henne två pass, Julia två och Izabell ett. Alla pass var uteritter utom ett då hon och Izabell hakade på mig och Tingla med WE-hindren. Vivan visade sig vara en riktigt talang. Hon har aldrig provat på detta förut men var modig, lösningsfokuserad och lyhörd precis som hennes mor är i denna typ av arbete.




 
Irma 

Irma har fått jobba lite hon med. Jag vil försöka få ner henne lite i hull till premieringen. Hon har gått på lite gräs hela sommaren men är lättfödd, ganska stor och kompakt i modellen. Vi har tagit en promenad ute inklusive lite visningsträning, en vanlig promenad, ett tömkörningspass ute, ett tömkörningspass på bana + gårdsplan med linor och svängel samt att hon fått lösgaloppera två pass. Lösgalopperingspassen har också inneburit vattenträning då banan haft stora pölar på sig. Det är hon helt cool med. Verkar mest tycka att vatten är kul.


Lusse 

Lusse jobbade på förra veckan. Första veckan hemma hos mamma på en månad. Mamma red ut tre gånger och jag en. Sen blev i vanlig ordning mammas ridsällskap sjuk. Det är otroligt frustrerande att det blir så dålig kontinuitet pga. sjukdom och resor för ingen av de hästarna mår ju bra av att stå då de är äldre och behöver röra på sig regelbundet på lite lagom nivå. Men jag kan inte påverka det. Det är för långt till Lusse (16 mil fram och tillbaka) för att jag ska kunna släntra över en vardagskväll.

Foder har varit ett orosmoln denna sommar. Först var det för varmt och inget växte och sen blev det för blött. Men nu tror jag vi är i mål. Jag har kvar en del fjolårshö som jag kommer fodra med nu under tidig höst och sen är nästan 6 ton hö och 1,2 ton halm beställt. Jag kommer komplettera med ytterligare 3 ton inplastat som analysen inte kommit på ännu – där kan jag välja mellan flera åkrar. Jag har en beräknad årsförbrukning på ca 11 ton till mina fyra om jag tänker med lite marginaler.  Dvs om någon blir sjuk och inte kan gå på gräs alls, om nåt foder blir dåligt och behöver kastas osv. Hur har det gått för dig med stråfoder i år, är ni hemma eller jagar du fortfarande? 

11 Aug 2023