Mina tankar kring hästhållning

När jag pratar med andra människor inser jag ofta att det som är självklart för mig inte är det för andra och att det finns många sätt att hålla häst. Vad som är bäst beror helt på individerna som är involverade, såväl häst som matte, så det är inte alls säkert att mitt sätt är det bästa för alla. Här kommer ett inlägg om mina tankar kring hästhållning och hur jag valt att lägga upp det.

Stall Då vi flyttade till gården och ställde in oss på att bygga nytt tog jag mig en rejäl tankeställare på vad som är viktigt för mig med ett stall. Drömma kan man ju alltid, men i verkligheten måste man ofta anpassa sig till vad som är ekonomiskt möjligt. Det som var viktigast för mig var rejäla boxar, vettig stallgång, spolspillta, uppvärmd sadelkammare, bra luft. Varje kvadratmeter kostar ju så det slutade med en box på 10.5 m2, två boxar på 9 m2, en box på 7.5 m2 som vi satte in i efterhand, stallgång med 2 m bredd, spolspilta med 2.5 m bredd, uppvärmd sadelkammare på 6 m2. Vi har en hel del friskluftsintag som går att stänga/reglera efter hur kallt det är ute. Dessutom har vi satt in en fläkt i efterhand så luften där inne är kanon. I boxarna finns vattenkoppar och vi har elslinga som gör att vattnet inte fryser. Visst hade drömmen varit ett ännu större och rymligare stall men jag är ändå väldigt nöjd och älskar att stå och pyssla i mitt stall om kvällarna.

Hagar och utevistelse Utevistelse är något jag tycker är jätteviktigt. Mina hästar är ute ca 10-12 h/dygn. Till gården hör betesmark på 2,2 ha. Dessutom lånar jag ytterligare upp till 5 ha av grannen efter behov då de ej har egna djur utan hyr får för att beta av marken så den inte växer igen. Jag har valt att ha en mindre vinterhage uppe vid stallet. Detta då det ofta är mycket snö i Norrland och en mindre hage gör att hästarna kan trampa upp den bättre och därmed röra sig mer. En snörik vinter kan det annars bli att de mest blir stillastående på sina upptrampade gångar/plättar. Vår/sommar/höst går de i stora kuperade hagar. Unghästar försöker jag ha ute dygnet runt sommartid medans tävlande äldre hästar sover inne.

Skoning Jag skor/verkar mina hästar var 6e till 7e vecka. Det är sedan 2003 Glenn Nilsson som skor hos mig. Han skor även Lusse hos mamma. Jag är jättenöjd med Glenn. Då mina hästar varit på kliniken har jag alltid fått beröm för hovvården, vinklar etc.

Avmaskning Jag kollar mina hästar med träckprov varje vår och avmaskar därefter efter behov. I vår kommer Shira, Tingla och Qharma att avmaskas innan jag släpper i ny hage medan Lusse slipper.

Vaccination Alla mina hästar är vaccinerade mot stelkramp, influensa och botulism.

Tandvård Shira kollas 1-2 ggr/år då hon har ett litet överbett samt har lätt att få hakar. Lusse ca vartannat år då han har mycket bra bett. Hittills är han kollad hos oss tre gånger och det har i princip inte varit något alls att åtgärda nån av gångerna. Knattarna är kollade en gång och deras vargtänder är tagna redan.

Foder Jag fodrar Tingla & Qharma med hösilage vintertid. Shira får även hö inne då hennes mage kan reagera på att bara äta hösilage. Vår/höst/sommar äter de hö i den mån det behövs utöver betet i hagen. Jag är noga med den hygieniska kvalitén. Lusse som står hos mamma äter hö. Jag försöker fodra med så mycket stråfoder och så lite kraftfoder som möjligt. I kraftfoderväg använder jag mig gärna av Hippo Alfa samt kompletterar eventuellt med Krafft muskel. Hästarnas foderstater har varit så här denna vinter:

Tingla: 9 kg hösilage, några nävar Hippo Alfa
Qharma: 12 kg hösilage, 0.5 kg Hippo Alfa
Shira: 7 kg hösilage, 8 kg hö, 1,5 kg Hippo Alfa, 0.2 kg betfor
Lusse: 7 kg hö, 0.5 kg Hippo Alfa

Equiterapeut Shira kollas regelbundet av ET. Fjordhästarna efter behov. Lusse och Tingla är kollad en gång var och Qharma hittills ej.

Veterinär Kontaktas vid behov.

Täcken vuxna hästar som tränas & tävlas klipps och täckas, unghästar har inte täcken och klipps ej.

Hantering Jag tror på att göra det enkelt. Mina hästar ska gå att binda, pysslas med lösa, vara enkla att lyfta hovar på, lyhörda att leda dvs inte gå i mitt område och knuffas utan stanna då jag stannar, gå då jag går och hålla avstånd. Jag är inget fans av klickerträning, NH och liknande hanteringssätt då jag tycker det är ett konstgjort sätt att träna. Lite som att man tränar på att träna. Jag har heller aldrig haft någon häst som varit svår i hanteringen så det har aldrig funnits anledning att göra på annat vis än det jag gör.

Träning kontinuitet och variation är mina ledord. En häst har ett stort rörelsebehov och ska man komma någon stans behöver den träning. Det behöver absolut inte vara ridhustrim varje dag, men det ska finnas en plan och vilodagar ska inte läggas in var och varannan dag på grund av att vädret är dåligt, jag är trött, det är bra program på TV etc. Det måste självklart finnas en flexibilitet efter hur hästen känns och jag kan växla motionsform mellan dagarna i veckan om hästen känns trött, det blåser storm etc. Men grundplanen är att Shira ska gå 6 dagar/v (vissa veckor då jag lägger fler skrittdagar går hon 7 dagar) och Lusse 5 dagar/v. Knattarna är små och där är det fortfarande mer på lek. Jag försöker aktivera dem 1-2 dagar/v om inte underlaget ställer till det då oskodda hovar inte funkar speciellt bra på is t.ex.

Jag försöker variera både underlag och övningar. Detta är speciellt viktigt på Lusse som är ambitiös men mer godmodig i sitt lynne än Shira som snarast kan liknas vid ett fyrverkeri och en outsinlig källa av energi. När det gäller Lusse som är ung och alltid varit frisk så är det framför allt viktigt att hålla honom motiverad och bygga kondition och styrka. Då det gäller Shira ligger prioriteringarna snarast på att motionera skallen mer än kroppen. Hon är extremt lättränad och kommer hon upp i för hög kondition blir hon lättare överladdad och nervig. Shira behöver lugn, ramar och trygghet.

En typisk vecka för Lusse kan se ut så här: Två vilodagar. Mamma rider något lugnare rundor i skogen (dock i alla gångarter) 3 dagar. Jag tar ett pass i ridhus, det kan vara dressyr, bommar/hoppning, tömkörning eller Working equitationövningar. Jag tar ett pass i skogen. Jag jobbar alltid Lusse i form och rundorna i skogen varierar mellan mer dressyrmässiga och mer konditionspass. Mina två riddagar innehåller oftast intensivt jobb med mycket trav och galopp.

En typisk vecka för Shira kan se ut så här: två dressyrpass i ridhus varav oftast minst ett för tränare, två uteritter varav minst en brukar innehålla klättring/konditionsträning, ett tömkörningspass, en ren skrittdag ofta till fots, en vilodag. Ibland byts en av uteritterna ut mot ett dressyrpass och sommartid kombinerar jag ofta en uteritt med av avsluta på min ridbana. Jag är väldigt noga med att variera underlaget Shira går på mellan mer fasta och mjukare underlag.

Knattarnas jobb varieras mellan promenader, visningsträning, jogging, tömkörning, lösgalopp samt att Tingla fått bita i lite löshoppning, uppsuttet jobb med ryttare plus övningar mot inkörning såsom draglinor, harva ridbanan etc.

Träning för instruktör tycker jag är jätteviktigt om man vill utvecklas. Jag försöker rida för instruktör varje vecka.

Tävling Tävlingssäsongen i Norrland är kort, mellan mars-oktober med ett uppehåll mitt i sommaren då det är som varmast. I vår har jag planerat in 4-5 tävlingar för Shira och Lucidor var. Shiras tävlingar väljs efter de tävlingsplatser jag tror kan fungera väl för en dam med lite yrt temperament. Lusses tävlingar väljs i stort sett tvärtom, han går bäst utomhus där det är lite mer liv & rörelse. Lusse ska i vår även få starta Working equtation för första gången.

Härliga hagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 Mar 2014