Hingstvalstankar
Vilket härligt engagemanag det blev av mitt förra inlägg! Jag har ju naturligtvis en idé om vad jag vill avla och vilka hingstar som kan tänkas matcha mina avelsmål men det är bra att få input från andra. Även om valet är mitt och till slut kommer att göras i hjärtat - så var det med både Fjelltor och Aerline H och jag är nöjd med de två hästar jag fött upp hittills - är det bra att få höra andras åsikter och idéer. Man kan komma in på nya spår som leder till något gott. Vi har ju även en premiering i höst att invänta, det kan ju komma några nya kandidater där och det är gott om tid att drömma och planera ännu.
Den hingsthållare som ska ta sig an Bella får förhoppningsvis ett lättsamt sto. Redan som åring hade hon tydliga brunster mot Ingvar. I år finns ju ingen hingst här men hon visar tydliga brunster mot Lucidor som ju är en valack med en hel del hingstkaraktär kvar. Tingla är en tjej med lite mer integritet som inte är lika tydlig så där får vi hoppas att hon uppskattar mitt val av pojkvän till henne helt enkelt. Hon lät ju sig charmas av Fjelltor sist och hade stora planer på att dejta sin egen far i fjol så det borde lösa sig.
Många har frågat om mitt avelsmål och jag skulle sammanfatta det hästar för sporten som ändå har en god fjordhästtyp. Jag tror att jag har en marknad bland förstagångsköpare av Fjordhäst då jag rör mig mycket på tävling bland andra raser och ofta får frågor av människor som är nyfikna på rasen och intresserade av en häst som mina. Några har jag lyckats hjälpa att hitta en Fjordhäst, andra har köpt annan ras pga bristen på det de sökte. Jag vill försöka fylla den luckan med i alla fall några hästar. Hästar med en exteriör som ger goda förutsättningar för att arbeta i form på ett bra sätt, ett korrekt benställ så det inte blir hållbarhetsproblem, gärna mycket tagel även om det är en bonus och tre bra gångarter som står sig på tävling. Eftersom jag använder mina ston aktivt själv har jag bra koll på deras temperament och väljer med fördel en hingst som brukas aktivt, antingen på tävling eller i andra sammanhang - det säger så mycket om temperamentet. Tingla köptes osedd (jag hade fått film och bilder) mycket på stammen där jag såg positivt på att hennes far, morfar och mormor tävlat aktivt i flera grenar. Även Lucidor och Qharma har ju en far som tävlats mycket och det var ett stort plus då vi valde Lusse. För hur vacker en häst än är har man ju ingen nytta av den om det inte finns något på insidan. Jag vill avla hästar som är till glädje för sina ägare varje dag, på samma sätt som mina hästar är det för mig.
Jag och Qharma efter uteritt
I lördags red jag ut Qharma tidigt på morgonen innan det var dags att bege mig till Umeå där jag dömde nationell ponnydressyr både lördag och söndag. Det var små startfält men ändå väldigt roligt att få döma lite högre klasser än jag oftast gör samt inte minst att få döma tillsammans med andra domare i olika konstellationer.
Söndag kväll då jag kommit hem red jag ut Tingla samt tömkörde Lusse på ridbanan. Måndag var det nya tag! Glenn var här och skodde om Lusse, Qharma och Tingla samt verkade Bella och Viva. Mamma kom och hjälpte mig och vi passade på att pyssla lite extra med Bella och Viva när vi hade dem i stallet. De två uppskattar verkligen att borstas. Viva gillar inte när jag sprayar insektsmedel på henne men om jag borstar samtidigt som jag sprayar står hon som ett ljus - hon vill inte missa en sekunds borstning!
Sen tränade jag dubbla pass. Lucidor gick lektion för Ingrid och det var ett jättebra pass. Jag vet att jag skriver det ofta men han känns verkligen toppen just nu. Som Ingrid sa, det har hänt något med galoppen i sommar. Han har plötligt i en ålder av 11 år börjat orka sitta och bära på ett helt nytt sätt. Även traven har ett bättre flöde, jag kan sitta stilla med skänkeln och han tar mig framåt och inte tvärtom. Vi red igenom linjer ur LA.1 och LA.2 så jag ganska bra koll på dem. Sista veckan ska jag inte göra något nytt, inte pressa, bara försöka behålla formen.
Tingla red jag på banan här hemma och hon kändes bra. Jag har varit mer noggrann med att lösgöra sidorna och variera formen sen förra träningen och jag tror det bär frukt. Tisdag tömkörde jag Qharma på ängen efter två dagars vila. Hon är så rolig för när hon är pigg ruskar hon lite på huvudet och säger "snälla kan jag få galoppera tack?" och när jag ger klartecken rullar hon in i galopp och sen ligger hon där varv på varv och bara jobbar så svetten lackar tills hon tycker att hon rastat sig nog, då bryter hon av till trav. Hon är verkligen en pärla att tömköra, alltid så fin i formen och kontakten.
På eftermiddagen for vi till kliniken med henne på ponnymätning. Jag testade att lasta och stänga själv här hemma och det gick jättebra. Super, det underlättar ju massor om jag kan åka själv och träna! Hon skötte sig bra nere på kliniken. Lite storögd i början av ponnyröran men slappnade snabbt av och mättes in på nån minut när det blev vår tur. 145.0 blev hon även om hon ser väldigt mycket större ut. Då var hon i och för sig nyskodd dagen före och avspänd då hon mättes så nån centimeter till skulle det kanske blivit annars.
Qharma på kliniken
När vi kom hem red mamma och jag ut Tingla och Lusse i skogen en sväng. I morse var det Qharmas tur för uteritt. Vi red ut ensama trots att det blåste en del och det gick jättebra. Skönt att det fungerar bra att rida ut på alla hästarna både ensam och i sällskap. Jag är ingen tuff ryttare, jag vill verkligen ha snälla hästar och det har jag. Nästa år är det dags att rida in Bella och jag tror och hoppas att även hon ska vara en pärla. Bella är ju en häst som över lag sällan reagerar stort på saker och tycker hon något är farligt stannar hon och tittar istället för att fly så oddsen känns goda att även hon ska passa en dressyr-ryttare som vill ha en pigg men ändå trygg häst.
Mamma & Lucidor på uteritt
Andra inlägg
- Tävlingsåret 2024 – när det inte kan gå bättre
- Vardag = bra dagar
- Dressyrplacering, Krona en stjärna med veterinären och Vivan en keeper
- Att lyckas med sin unghäst och avvänjningen påbörjad
- Ro i själen och 10 år med Team Tingla
- Att komma tillbaka
- Långdansens Viva: dagens bäst visade häst, stambokförd AB med 42 poäng
- Bella Halsnaes har fått ett nytt hem
- SM 2024 – det känns fortfarande overkligt
- Är du Bellas matte?