Hingstekåring, DM och championat i Danmark 2018
Jag hann knappt börja jobba i år förrän jag tog semester. Onsdag var min första arbetsdag och redan på kvällen satte jag mig på nattåget mot Skåne. Allt avlöpte väl och Emma mötte upp på stationen strax före sex på morgonen. Vårt första mål var att hämta hem Ingvar från sin fodervärd.
Bilderna ovan togs nån vecka innan han for från mig för drygt 10 månader sen. Det är nåt särskilt med Ingvar. Han nästlade sig in i mitt hjärta på ett sätt som få hästar gjort. Det blir alltid öppna spjäll då jag möter honom och så även nu. Älskade gyllene hingst vad många gånger jag önskat att du kunnat stanna.
Tillbaka på Furumossen några timmar senare märktes det att Ingvar kände sig hemma, han började nästan direkt beta. Vi tog en rundtur och jag fick se alla unghästar. Lite extra kul att se Vivas halvsyskon Hannami och FjellTopp som också är e Fjelltor samt naturligtvis årets föl som båda är e Trollfin. Speciellt det ena fölet var något alldeles extra, vilken utstrålning!
Efter lite lunch styrde vi kosan mot Danmark. När vi kom fram var det kväll så det var bara att gå och lägga sig och ladda om för tre fullspäckade dagar på Vilhemsborg!
Fredagen inledde vi med att kolla på hoppning, DM samt championat. Championatet var roligt att se på! Upplägget var ungefär som kvalitets för SWB fast med testryttare också. Domaren var väldigt kunnig och intressant att lyssna på, det blev nästan som en cliniq. På bilden vinnaren i championatet i hoppning för äldre hästar Gershöjs Eid e Trollfin - Pikant Halsnaes. Inspirerande att se detta med fjord!
Sedan tittade vi på när hingstarna visades på hårt underlag och därefter mönstringen i ridhuset vid hand. Jag gillar att man får se hingstarna vid flera tillfällen och under flera dagar, det skapar spänning och favoriter faller ifrån eller förstärks. Vi avslutade dagen med att se DM-dressyren som gick på motsvarande Msv C nivå i Sverige och den kom kom sist hade 61.8% så nivån på klassen var väldigt hög. Bilden visar ett av de ekipage jag gillade väldigt mycket. Hästen har samma far som min Bella.
Lördagen startade med bruksprov för hingstar fyra år och äldre. Därefter var det championat i dressyr där fyraåringarna reds enligt anvisningar och de äldre reds i program av olika svårighetsgrader med sina ordinarie ryttare. Därefter reds de även av testryttare.
Nu var det dags att se hingstarna igen, denna gång lösa. De visades inte som i Sverige utan på en annorlunda "bana" som faktiskt gynnade de flesta. Det blev lättare att byta varv och det var få som blev stressade och sprang runt och låg i kurvorna som det ibland kan bli med vårt traditionella sätt.
Vi hann även med att titta på DM i hoppning omgång två innan det var dags att åka hem och göra oss fina till kvällens fest.
Söndag gick DM i dressyr omgång två parallellt med hingstarnas premiering så vi tittade främst på hingstarna. De visades först lösa igen och därefter gjordes en första gallring. De som gick vidare visades ytterligare en gång efter lunch och då bestämdes vilka som skulle gå igenom. I Danmark kan en hingst bli godkänd som 2-åring men den licensen gäller bara ett år sen måste han visas igen. Två av de fyra treårshingstar som godkänts i fjol passerade inte nålsögat denna gång. De som godkäns även som treåringar har ytterligare ett års godkännande innan de ska tillbaka för bruksprov som fyraåringar. Klarar de det så är de sen kårade "för alltid".
Detta år deltog totalt 19 hingstar och i slutändan kårades nio av dem. Av nio tvååringar godkändes fyra. På första plats kom Johs Frölunde med 8 i helhet, tvåa Lyngholms Pilou 8 i helhet, trea Pave Tidselbjerg 8 i helhet och fyra Tornhöjs Konrad 8 i helhet.
Bland de fyra treåringarna godkändes två. Tronn Fjording placerades först med 9 i helhet och Ågerupgårds Felix som nummer två med 8 i helhet.
Bland fyraåringarna kom fyra till start och där gick Ågerupgårds Elliot etta med 9 i helhet. Tvåa Vikkelsöes Vision med 9 i helhet.
Enda godkända bland de två äldre var Vivas pappa Fjelltor med den flotta raden 1099989988 och 9 i helhet. Han blev även dagens bästa hingst. Det var väldigt kul att se honom igen och jag ser mycket av honom i Viva, inte minst i minspel och gångarter. Fantastisk häst och jag är så tacksam över att ha en avkomma i stallet. Att jag vågade satsa och lägga 180 mil med transport för att få just den hingst jag ville ha. Det känns helt enkelt väldigt häftigt att Vivas pappa är en av de bästa nu levande Fjordhingstarna i Norden.
Det var en helt fantastisk helg. Att få insupa Fjordhäst när det är som bäst, möta och samtala med människor som är framgångsrika inom rasen. Lära sig mer, inspireras och sätta upp nya mål för de egna hästarna. Och inte minst att umgås med goda vänner. Vi sju som bodde på samma bed and breakfast hade härliga dagar tillsammans och det var roligt att lära känna fyra nya människor!
Det var också väldigt kul att träffa Bellas uppfödare Sören och Vibeke igen. Jag fick se både Bellas och Ingvars lillasystrar från i år på bild, två rödblacka stoföl. Och det känns väldigt bra i hjärtat att Vibeke jublade över stammen på nästa års hingstval för Bella.
När jag satt på tåget hem till Norrland måndag morgon tänkte jag vilken tur att jag valde att satsa på den här rasen. Den har gett mig så mycket och resan har bara börjat. Fjordhästen i mitt hjärta.
Andra inlägg
- Tävlingsåret 2024 – när det inte kan gå bättre
- Vardag = bra dagar
- Dressyrplacering, Krona en stjärna med veterinären och Vivan en keeper
- Att lyckas med sin unghäst och avvänjningen påbörjad
- Ro i själen och 10 år med Team Tingla
- Att komma tillbaka
- Långdansens Viva: dagens bäst visade häst, stambokförd AB med 42 poäng
- Bella Halsnaes har fått ett nytt hem
- SM 2024 – det känns fortfarande overkligt
- Är du Bellas matte?