Gilla olika

Då och då får jag höra att "dressyrdomaren tycker inte om Fjordhästar". Om man sedan går in och tittar på siffrorna i Equipe på dessa ekipage kan man se många underbetyg som med största sannolikhet inte beror på något tyckande över huvud taget utan snarare att momenten misslyckats helt, att det finns stora grundfel i formen eller liknande. Blir det t.ex. ingen vänster galopp kan det ju inte bli några bra poäng för den ritten. Naturligtvis kan det finnas enstaka domare som anser att dressyrhästen ska ha långa ben och knoppad man men jag har faktiskt hittills aldrig mött någon sådan vad jag kan påminna mig, och då har jag ridit Fjordhäst sedan 1989. Däremot har det funnits domare som inte uppskattat min ridning men då har det inte berott på att jag suttit på en gul häst, för det har varit samma sak de gånger jag ridit någon av de halvblod jag tävlat för samma domare. "Äsch, dressyrdomare älskar allt som går på tygeln" sa en bekant som rider högre klasser och det ligger nog mycket i det. Och ärevarvsfilmen från söndagens LA.4 ger "gilla olika" ett ansikte. Etta, en Frieserhingst. Tvåa ett SWB-sto. Trea en Fjordvalack.

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155287007197074/

Ja, vilken fantastisk tävligshelg det blev. Ingvar och jag laddade upp med framskritt ute och lösgörande jobb på banan onsdag och fredag, torsdag fick han vila. Vi var anmälda till en LA per dag. På lördagen skulle vi rida en LA.3. Det var rejält rörigt på framridningen då jag kom in dit. En häst levde rövare, reste sig och kastade sig mot de andra och tog helt enkelt upp väldigt mycket plats på denna 20 x 40 m framridning. Jag har lite svårt för korrigeringsridning på framridningar och allra helst om det blir på bekostnad av andras möjligheter att värma sina hästar på ett vettigt sätt som det blev nu. Det märks att Ingvar och jag känner varandra bättre i år för fast han tyckte det var läskigt när det kom farande hästar mot honom (far en så far ju ofta flera, de dras med) så litade han på att jag skulle skydda honom. När det sedan blev vår tur att komma in på banan drog han en lättnandens suck "Egen manege, skönt!" tyckte han nog. 

Ridkänslan jag hade i den klassen var magisk. Vi hade flera missar: taktmiss i en travökning, han blev öppen i formen i ryggningen, vingel i den andra skänkelvikningen och en sned sluthalt. Men på det stora hela var känslan kanon. Han gick med spetsade öron och hela hästen utstrålade "detta kan jag och detta vill jag göra tillsamman med dig!". Han kändes full av självförtroende och som om han älskade att visa upp sig där inne. Och poängen speglade min känsla. Såklart lägre betyg (5 och 5,5) där missarna kom men annars bara en sexa, elva 6,5:or, åtta 7:or, en 7,5:a och hela tre åttor gav fina 66.00% i snitt! Vår styrka är helt klart galopp-programmet, där låg vi över 70% i snitt. Detta resultat räckte i slutändan ända fram till en andraplats av 16 starter. Så himla kul! Älskade Ingvar. Här är en film från lördagens LA.3:

https://www.youtube.com/watch?v=likB5RbDFFU&t=2s

Dagen därpå skulle vi starta en LA.4. Jag kände redan på framridningen att han var lite trött. När han är trött går han gärna upp lite i kadens och fastnar i den istället för att driva på framåt och ta ut steget. Detta är något nytt för mig, så har ingen av mina tidigare hästar gjort, så jag måste lära mig hur jag ska lösa det. Lite missförstånd i dag skrev domaren och så var det. Han var inte helt framför skänkeln eller helt rakriktad och då blir det lätt missar. Galopp i en travöking, vingel i båda skänkelvikningarna, en felfattning (vilket han aldrig brukar göra) samt väldigt spänd högergalopp med för liten volt och obalanserad förvänd gav lägre betyg. Bäst gick inridningen, avslutningshalten, överstrykningen, travsträcka, ökad skritt, vänstergaloppens volt och förvända sträcka där vi hade sjuor samt att vi kammade hem en åtta på uppridning. Resten var sexor och några 6.5:or. 61.62% blev slutresultatet och en 6:e plats av 13 starter. Helt okej för en dag då vi inte var riktigt på topp. Vi har hittat en stabil lägstanivå. Här är några bilder från tävlingsdagarna med Ingvar: 

















Efter denna tuffa helg har Ingvar fått en liten minivila med skritt måndag och onsdag och hel hagvila tisdag. Det var dock en förfärligt pigg liten häst som var ute och skrittade i dag så i morgon startar vi upp med ett ridhuspass igen. Vi har en tävling kvar nästa helg innan vi går in i en träningsperiod. Eventuellt tävlar vi inget mer sedan fram till SM utan bygger styrka och teknik hemma samt att han ska betäcka premiminärt tre ston. 

Men Ingvar var inte den enda som tävlade förra helgen, även Lusse var anmäld till en LA.4 på söndagen. Jag trimmade ju honom på SRK i början av veckan. Sen red mamma honom i skogen två pass och han fick vila två dagar när vi var framme vid lördagen då jag tog med honom på en träning för Mats. Jag vet inte riktigt vad som hade hänt i ridhuset på SFRK men hela fyrkantsspåret var dyngsurt så till den nivå att det var vattenpölar som blänkte blandat med riktigt hal lera. Inga optimala förutsättningar för träning alltså, det blev ju en ganska liten yta att rida på innanför all den där blötan. Lusse kändes lite ofokuserad och hade några kroppsdelar på flykt men eftersom passet gick så lossnade det mer och mer och jag kände mig nöjd då vi avslutade. Dagen därpå hade jag en förhoppning om att kunna ta vid där vi avslutade på lördagen och det kunde jag faktiskt. Han kändes helt okej på framridningen och även inne på banan. Jag hade velat ha honom lite mer "på bakbenen" framför allt i galoppen men han var härligt framme för skänkeln. Han fick även beröm av domaren för sin energi men hon hade velat att jag stämde av tempot lite i galoppen och det håller jag med om. Jag var nöjd med ritten som innehöll en femma (volt i galopp), tre 5.5:or (bakdelsvändning, galoppfattning, uppridning) när det gällde de sämre delarna. Av de bättre delarna hade vi åtta sjuor (uppridning, överstrykning, travsträcka, mellanskritt x 2, galoppfattning, galoppvolt, ryggning) och en åtta (halt). Sen var det två sexor och tretton 6.5:or. Detta gav i slutändan fina 64.46% som genererade oss en tredjeplats i klassen av 13 starter. Härligt! Här är en film och några bilder på Lusse från söndagens LA.4:

https://www.youtube.com/watch?v=c7hbSi-aRFc


















Grabbarnas priser 



Jag är jätteglad att jag och Lusse kan vara med och visa framfötterna när jag rider honom så pass lite som jag ändå gör. Jag har ju en helt annan möjlighet till upplägg med Ingvar som det är bara jag som rider. Att Lusse är en häst som berör många med sin charm och positiva utstrålning står också klart. Inte minst tog överdomaren sig en mysstund med honom efter prisutdelningen. Denna start innebar också att Lusse och jag är kvalade till SM på egna meriter så nu gäller det att slipa formen med båda grabbarna till Vetlanda i slutet av juli. Jag när också en liten dröm om att rida Ingvar på NM. I början av året kändes det som vi inte skulle hinna bli klara att rida de program NM går i men han har utvecklats mycket på kort tid så det börjar kännas som kanske ändå. Kvalade är vi redan via de Msv C starter vi ridit i år. Jag skulle behöva lösa någon form av sponsring av b-kortslastbilen samt boende i södra Sverige mellan SM och NM om det ska bli verklighet dock. 

Denna vecka har mamma ridit Lusse i skogen två pass och han har vilat ett. Han kommer att få fortsätta gå i skogen hela veckan med mamma samt med mig på påskafton i samband med att vi åker till mina föräldrar för att äta påskmiddag. Både Lusse och Ingvar är omskodda med sommarskor nu, dock med broddhål så man kan skruva i traktbrodd vid behov. Tingla och Qharma har fått skorna avdragna och hovarna verkade. 27 respektive 21 dagar fram till beräknad fölning nu så det börjar närma sig. 

Bella som är 10,5 månad nu växer nästan så det syns för blotta ögat. Om jag jämför med Tingla och Qharma i samma ålder så ligger hon ca 6 cm över Tinglas höjd och ca 2 cm över Qharmas. Jag hyser med andra ord stora förhoppningar om att hon ska bli rätt stor men av en lätt och långbent modell. Här är två bilder på henne från i går: 





Jag känner mig väldigt tacksam över dessa fem gyllene hästar och även att jag får bo där jag gör tillsammans med min sambo som stöttar mig i allt jag gör. Här är en fridfull plats att bo på. 







 

 

12 Apr 2017