Årskrönika 2021

Ännu ett år har gått. Massor har hänt. En del blev som jag hoppats, annat inte men mycket blev så mycket bättre än jag vågat drömma om ens. Jag börjar med att sammanfatta målen jag satte för varje häst och hur det gick:

Lucidor: fortsätta ha kul ihop! Inga krav på utveckling utan göra lite som andan faller på. Och så blev det för Lusse och mig! Jag har trappat ner träningen och ridit honom färre pass och i huvudsak konditionsträning ute. Det är kul att sätta en galoppombytes-serie efter sandvägarna på vår gentleman och det känns bra att det fungerar även om jag ridit färre pass, då mina ston kräver mer och mer av min tid.

Mamma och Lusse promenad-rider ut ca 3-4 dagar i veckan om inte sjukdom, väder eller annat sätter käpparna i hjulet. Deras ridsällskap Patina fyller efter nyår aktningsvärda 29 år – helt otroligt att hon fått vara så fräsch i så hög ålder.



Tilda har fått låna Lusse en hel del i år. Först på grund av att jag ville att hon skulle få chansen att lära sig inverka lite mer på hästarna på en gentleman som kan sina grejer men som också kräver att man är aktiv och inverkar som ryttare. Hos mig har hon ridit Viva och Bella, unga ston med hög energi och på dem är det svårare att hitta just inverkansridning på samma sätt som det naturligt blir på en välutbildad äldre valack.

Lusse har gett Tilda så mycket kunskaper. Hon har fått träna honom för Ingrid Nyström och mig som ju båda kan Lusse utan och innan och det har gett henne helt andra verktyg i sin ridning som hon tagit med sig upp på mina stons rygg. De har tävlat i dressyr tre gånger med superfina resultat, 64,11% i snitt och två andraplaceringar och en seger. De har också hopptävlat lite, där med mer blandat resultat: tre felfria rundor, en med åtta fel och en med sexton fel i grunden.



Tinglaträna vidare och komma tillbaka till nivån hon var då hon betäcktes, stabil i LA. Om smittläget ser annorlunda ut och vi hinner kvala rider vi kanske SM, annars inte. Det är inte det viktigaste, det kommer fler år. Hon skänker så mycket glädje i vardagen oavsett.

Tävling blev det och Tingla har varit ute en hel del! Med mig har hon gjort tre starter i LB med 62,20% i snitt och tre i LA med 63,37% i snitt. Vi har tagit en andraplacering i LB och är färdigkvalade till SM 2022 i dressyr. Något SM 2021 blev det ju inte. 





Hon har också hoppat med Amanda, fem starter i LD och fem i LC med sju felfria rundor och tre med fyra fel som resultat. Amanda och Tingla är som handen i handsken på hoppbanan, två taggade tigrar!



Bella: stambokföra henne, antingen med ridprov eller att hon om hon känns redo får gå någon-några starter lokal dressyr och vi endast exteriörvisar henne. Bella är en häst jag verkligen tror på inför framtiden så jag vill skynda långsamt och stärka henne i den takt hon visar att hon är redo för. Planen är att Tilda och eventuellt Amanda ska få hoppa in henne i vår. Om landet ligger rätt kan det bli någon pay and jump.



Bella stambokfördes på Wången med 99788= 41 vilket var dagens näst högsta poäng. Hon behövde inte göra ridprov då hon gått två lokala tävlingar i LC dressyr för ridhästar med 66,2% i snitt och två segrar. Vilken debut på tävlingsbanan, den lovar gott! Hon har även gått en digital dressyr med mig på 74,44% och 2:a/45 starter samt ÅFF:s KM där vi fick 78,70% och vann.



Hon blev inhoppad av Amanda men behöver lite mer rutin innan hon ska få komma ut på pay and jump. Hon är väldigt rädd om sig i hoppningen så det gäller att skynda långsamt och göra henne trygg för kapacitet finns. Av den anledningen är det också mest Amanda som ridit henne på hinder, hon behöver en rutinerad pilot som vågar rida på lite framåt och kan stötta henne. Amanda har hoppat Bella i grupp för Pia, som ett led i att ge henne rutin för att på sikt komma ut på tävlingsbanan även i hoppning.



Viva: fortsätta utbildas i ridningen mot tävling. Om det blir debut 2021 eller senare får framtiden visa. Jag är också sugen på att köra in henne men velar lite om jag ska ta hjälp eller fortsätta själv.

Det blev ingen debut pga. hon periodvis varit stressad vid transportering så jag ville lösa den biten först, för att kunna fokusera på rätt saker när vi väl börjar tävla. Men jag red en digital dressyr på henne här hemma på 64,50% i LC samt att hon gick ÅFFs KM i dressyr Märke 2 med Tilda på fina 76,07% och en silvermedalj. Hon är mycket riden här hemma både ensam och i sällskap och jag känner mig 100% trygg på hennes rygg. Hon har landat väldigt mycket i trafiken. I våras kastade hon sig vid möte med bilar och nu går det nästan alltid lugnt och fint även om de har släpvagn eller kör lite fortare. Jag vill dock inte utsätta henne för snömodd/stänk eller tung trafik ännu – vi skyndar långsamt.



Av den anledningen har jag också skjutit på inkörningen. Så länge vi inte kan vara i trafiken 100% har jag inte så stor nytta av att ha henne inkörd. Så vi har fokat på tömkörning och linor och bygger sakta även där. Hon är även inhoppad och känns väldigt okomplicerad att rida på hinder. Till och med i hoppningen ringrostiga jag har gjort det på henne.



Irma: ska utbildas för åldern, dvs lite promenader och kanske tömköras till hösten. Men mest ska hon få vara unghäst och leka med sina kompisar, växa och bli stor.



Irma har varit på en hel del promenader samt tömkörts ganska mycket. Vi har introducerat draglinor för henne och hon tar allt coolt, litar på oss människor och att allt vi hittar på är ok. Vi har också visat henne på digital utställning för internationella domare där hon fick fina omdömen men framför allt cred för sitt fina temperament ”behaves very well”. Och det är Irma i ett nötskal – hon är en trygg unghäst som är himla rolig att jobba med.  



Annat som hänt under året…

Vi fick enormt mycket snö vilket var en kamp med skottning, strömavbrott, massor av nedfallna träd. Skogen kunde vi inte rida i från januari-maj så det var ett pussel mot väder och vind. Viva som inte är helt säker i trafiken red jag mest i backen och på ridbanan. Väldigt karaktärsdanande att passera infarten till gården x antal gånger per ridtur, det har faktiskt gjort att hon är extremt okomplicerad att rida ut på nu, lyder alla mina påhitt och tilltag när det gäller färdväg. Vi drog även lite timmer med Tingla då det var träd som låg dåligt till efter vägen. Nytt för oss båda och hon var superduktig!



Jag har lasttränat massor. Dels Irma och Livar innan de flyttade. Livar för gott och Irma för två månaders avvänjning på bortaplan hos familjen Sjökvist. Det var ett väldigt bra upplägg. Irma var ju 8 månader gammal och både hon och Bella var ganska klara med varandra men Livar var yngre, 6,5 månad så för honom var det nog skönt att få med sin trygga storasyster när han skulle ut i världen. Det var tomt utan Irma hemma men ett väldigt bra sätt att avvänja ett föl och hon fick massor av hantering hos fam. Sjökvist.

Även Viva har jag lagt mycket lastträning på. Under våren fungerade det perfekt men sen fick vi lite bakslag och under sommaren stressade hon en hel del då hon åkte så vi backade bandet. Nu är hon toppen att lasta hemma men har inte åkt på ett tag. Vi tar det lite stegvis.



Under vårterminen arbetade jag till stor del hemifrån. Det gjorde att jag fick en tightare kontakt med hästarna eftersom jag såg dem genom fönstret hela dagarna, lärde mig deras rutiner osv. Julia har varit här och ridit ut massor med mig under hela året, mest på Tingla men även några pass på Vivan. Tilda har ridit Bella mest men även ganska mycket på Viva och Lusse samt litegrann på Tingla. Jag själv har verkligen kommit i gång med min ridning på unghästarna Bella och Viva. Jag har ett helt annat läge på dem nu än för ett år sen, känner mig så mycket tryggare och säkrare då jag lärt känna dem och deras reaktioner i olika situationer på ett helt annat sätt. Jag är otroligt tacksam över tjejerna i mitt team som hjälpte mig i kyla, snö och med begränsade ridvägar under vintern. Belöningen fick vi till våren då hästarna var i god kondis och redo för allt roligt vi hade möjlighet till då. 

Många tyckte det var tråkigt med ett långt tävlingsuppehåll pga. covid men mig och mina hästar passade det egentligen ganska bra. Jag har lagt väldigt mycket tid på roadwork och uppbyggnad men även mycket miljöträning. Transporterat till olika ridhus, ridit ut i olika miljöer. Med Bella har jag successivt flyttat fram gränserna och jag är stolt att säga att jag nu vågar bränna på rejält i galoppen på en äng med henne. Jag har även trimmat en del såklart. Det har blivit några helger för Camilla Lindh och under sommaren var Ingrid Nyström här och hade träning nästan varje vecka. Jag tränade med både Tingla, Viva och Bella. Jag har även testat en träning i VBR för Thereza Eriksson samt hoppat för Pia Eriksson vid två tillfällen.

Vi har gjort en hel del roliga äventyr med hästarna. Julia och jag tog med Tingla till Jättendal och red ut ihop med Lusse. Vi åkte även och badade i havet med Tingla och Lusse. Tilda och jag var till Timrå och hoppade terräng. Sen har vi varit mycket på Björkbacke och tränat både hoppning och dressyr såväl ute som inne. Vi har även transporterat till ridbanan i Jättendal för miljöträning och programridning. Ångermanlands FF har haft träningar i hoppning på Björkbacke, läger i hopp och dressyr i Jättendal, dressyrträning i Jättendal samt KM i hopp och dressyr här hos oss i Kovland.



Jag löste min domarlicens i maj och har sen dess varit ute och dömt nio 1* och 2* tävlingar samt fyra klubbtävlingar. Domarkurs, överdomarkurs, ÅFF:s samt SFF:s årsmöte blev alla digitala detta år.

Sommaren och hösten var lugnare på smittofronten så Helena och jag gjorde två härliga Fjordroadtrips. I somras besökte vi Frö Fjordhästar, Stuteri Kry och Sanna gård och i höstas var vi publik på riksutställningen och hingstpremieringen på Grevagården. Det var härligt att återse alla vänner igen.

Det har varit ett fint år på många sätt och jag hoppas nästa ska rulla i samma spår. 

Målen 2022

Tingla:
fortsätta befästa den nivå hon är i hopp och dressyr och på sikt ta steget mot klasserna över, Msv C dressyr och LB hoppning. Det största målet är att jobba på att få ordning på nosen som hon gärna lägger på sned för att höja procenten i LA. Starta SM i hopp och dressyr.

Bella: debutera LB dressyr, skaffa sig lite rutin i hoppning genom pay and jump och sedan på 1* tävling. Åka ut och miljöträna ännu mer. Starta unghästchampionatet i dressyr på SM.

Viva: velar jag lite mellan att satsa på tävling, då i de lägre klasserna i både hoppning och dressyr, eller betäcka. Just nu lutar det åt ett år till av ridning. Hon är utbildningsmässigt på LB-nivå i dressyr och skulle nog kunna gå en LE hoppning i dagsläget.

Irma: fortsätta tömköras mot en eventuell inkörning.

Lucidor: har tävlat klart som det känns nu. Han ska fortsätta vara mammas skogsmulle och jag kommer rida honom någon dag i veckan för att stämma av energinivå och lydnad.

Vem av hästarna ser du mest fram emot att följa? Vad har du för mål nästa år?

 

27 Dec 2021