Vilja att bli bättre

Veckan som gått har jag haft möjlighet att få filmat både då jag ridit Tingla, Bella och Viva. Det är så bra med film, att se vad man gör bra och ska fortsätta med samt där det brister och måste förbättras. Det jag konstaterar är att på Tingla rider jag i ett för henne rätt lagom tempo, möjligen att det ibland blir lite hastigt, men på unghästarna är det för mycket handbromsen i för att de ska kunna prestera som bäst. Det beror nog delvis på att de unga var ganska spända det passet men också på att de inte har samma styrka i kroppen och stryper man då energin blir det lite platt. Jag har tre fina ridhästar och jag vill göra dem rättvisa så nu får det bli förbättring från min sida.
Bella på Issaträning 

Det känns verkligen som jag hittat rätt i tränare i Issa. På ganska få pass har kurvan med Tingla vänt helt och därför är jag sugen att ta med även de unga på träning regelbundet framöver för att få den kickstart jag fått med Tingla. Jag gillar känslan av att få en massa små tips och övningar, att det finns en stor bank att ösa ur. Om den första övningen inte är optimal för hästen finns det en annan vi kan pröva. Då Mirang var unghäst red jag regelbundet för Gabrielle Young Shing och de träningarna minns jag precis så. Det handlar inte om att ge upp, utan om att ha känsla för vad som passar känsliga ston bäst. Vad man får ut mest av i längden och hur man bäst kan bygga styrka och lösgjordhet.
Viva på Issaträning


Viva och Fredgrim, båda f 2017 e Fjelltor

Förra veckan hade jag mycket sällskap i stallet. Julia var hos mig två dagar. Ena passet red vi Bella och Vivan på ängen, konditionsträning. Det andra skrittade Julia ut Tingla barbacka i sällskap av mig och Irma. Det var första gången Irma gick stigen på andra sidan bron så perfekt att ha stöd av trygga Tingla.

Tilda kom också och red en dag. Tisdag kväll körde vi ett längre konditionspass med galopp på mjuka vägar i skogen, Tilda på Bella och jag på Tingla.

Torsdag kom Amanda hit. Då lastade vi Bella och Tingla och åkte till Matfors RF för lite miljöträning. Bella ska tävla där till helgen så jag hade kollat upp om det fanns möjlighet att rida på anläggningen mot en engångsavgift och det gjorde det. Vi får se till helgen om det gjorde skillnad att hon besökt platsen en gång men det känns som det skulle kunna göra det. Nu var hon till en början tittig på dressyrbokstäverna och den vita grinden framför domarkuren men efter att ha passerat några gånger släppte hon det helt. Amanda red igenom hela programmet som de ska tävla och det såg trevligt ut. I de sekvenser Bella spände till bara lite men ändå var lösgjord var hon fantastiskt fin så vi hoppas på lagom spänning på söndag. Tingla gjorde också ett riktigt bra pass denna dag.


Bella i Matfors


Tingla i Matfors


Förutom passen jag hade sällskap red jag även en del enskilt såklart. Viva fick en uteritt med konditionsjobb i skogen och ett pass med dressyr på ängen. Tingla gick två konditionspass, ett på ängen och ett i skogen. Bella skrittade jag vid hand en dag.

Sen var det söndagens Issa-träning då jag red Viva och Bella. Bella var inledningsvis väldigt spänd av att det kom transporter och främmande hästar till gården. Men vi behöver verkligen utsätta oss för saker utanför vår komfort zone för i den är vi nu så stabila på LB-nivå. Det är när det händer lite saker jag behöver hitta sätt att nå henne och det fick jag detta pass, galoppen vi avslutade med var riktigt bra.

Viva var i sitt esse. Lite upprörd över främmande hästar och energin fullkomligen sprutade ur henne. Hon är så lik sin mor, bakbenen matar på och när man börjar ställa krav på lite mer ram blir hon riktigt het. Hon tyckte vi var lite orimliga en stund men mellan det var hon verkligen som en gul miljon och jag satt mest med ett stort leende. Jag älskar attityden i den här stostammen. De är som Zlatan. En självkänsla långt starkare än hos de flesta.


Irma 

Irma fick jobba två pass. Dels då hon hade sällskap av Tingla och undersökte nya marker och dels tömkörde jag och Julia henne med draglinor ett pass. Första gången vi gjorde det efter grusvägen och det skramlade på bra men det bekom henne inte. Härliga Irma!

Lusse gick fyra uteritter med mamma och en med mig. Han har kommit in i en period med mycket högre energi än han haft ett tag och det är så kul att rida honom när han är sån.


Lusse 

Nu har vi rullat in i näst sista skolveckan för terminen. Mycket att göra alltså. Viva har fått en hel veckas vila då hon inte haft någon sammanhängande vila sen de hade Corona. Tingla ska tävla hoppning på lördag, Bella ska tävla dressyr på söndag och jag ska döma dressyr på måndag. Full rulle med andra ord!31 May 2022