Varva motorn

På den tiden jag hopptränade Mirang var det en ryttare med en sån där härligt stabil men kanske inte jätteenergisk valack med i gruppen. När det blev hennes tur sa hon ofta "Vänta lite jag ska bara varva motorn!" och så galopperade de igång. Motorn i mina fyra tjejer behöver man ytterst sällan varva, det gör de så bra själva. Speciellt Tingla har verkligen varit näst intill övervarvad den senaste veckan. Dragit igång alla i hagen så det varit rejäla ruscher, så pass att både Vivan och Irma halkat omkull varsin dag. Och detta är ju bara vad jag ser då jag är hemma, alla timmar jag är på jobbet har jag ju inte en aning om vad de pysslar med. Men energin verkar spruta ut genom öronen på henne, det har känts även i ridningen.

Julia har ridit ut henne två gånger i sällskap med mig och Bella. Då de ridit först har Tingla varit yr och fnurrig, drakblåst och dansat åt sidan för saker och inte riktigt velat ta stöd på bettet. När de gått i rygg på Bella har det funkat bättre. Jag har ridit ut henne i sällskap av Tilda och Bella samt Julia och Tingla och känt lite samma sak. Pigg och lite spänd häst över lag. 

Därför hade jag inga jätteförhoppningar på veckans trimpass men de har verkligen gått super! En dag trimmade jag hemma på banan som mjuknat av dagens plusgrader så det gick att jobba i alla gångarter och Tingla kändes riktigt fin. Dan efter åkte vi in till SRK och trimmade i ridhus och då var hon super redan från start.  Denna vecka ska vi rida både dressyrträning och markarbetesträning så jag hoppas på bra fokus även dessa pass. Det ska bli superkul att träna för tränare, det har jag ju inte gjort sen i januari innan hästarna blev sjuka. 

Bella har gått ute med mig fyra pass, två med sällskap och två ensam. Över lag har hon varit fin att rida. Vi har haft lite diskussioner vid bron som jag skrev om i förra inlägget men i går morse tog jag sats på hemvägen och lyckades få henne att trava rakt över och banne mig om hon inte gick direkt i dag både bortåt och hemåt. Envisast vinner! 

Tilda red henne ett pass förra veckan. Då blev det många guldstjärnor till Bella. Jag red Tingla och hästarna uppmärksammade att det gick får i en hage en bra bit från vägen. De har gått där hela vintern men hästarna har väl inte tänkt på dem när det varit mörkt. Men i och med sommartiden så såg de dem och fåren började bräka och direkt var det svansen i vädret och drakblåsande och snurrandes runt runt från Tinglas sida. Hon var minst sagt uppvarvad och fast även Bella var rädd så var hon den som stod för stabiliteten och höll ihop det hela något så när vilket till slut fick även Tingla att landa. Tiderna förändras! 

Bella har också gått ett pass i ridhuset och det gick jättebra. Framför allt galoppen är verkligen så härlig att rida på henne. Även Bella ska få åka med på dressyrträning på torsdag. Nytt ridhus för oss så det blir bra miljöträning också. Vivan har haft en riktigt bra vecka på jobbet! En uteritt med Julia i sällskap av mig och Tingla, två ensama uteritter med mig och ett trimpass på banan med mig. Hon är lika pigg som sin mor men minus de allmänna vårkänslorna. Hon känns riktigt fin att rida och jag har stor hjälp av att ha ridit både mor och morfar för det är så mycket som är samma i känslan och hur man som ryttare ska inverka på henne för att det ska fungera optimalt. 

I lördags passade jag på att lastträna när vi ändå hade släpet framme. Både Viva och Irma fick träna på att gå in, stå där lugnt när Micke stängde, äta morotsbitar och sen gå ut. Det fungerade fint med båda. Irma är helt cool i det. Viva spänner sig lite och ser sig om när man stänger men det är ändå en jättestor utvekcling jämfört med hur hon var i fjol så jag hoppas att tid och träning fått henne att landa i detta.

Irma har jobbat lite också. Två pass på töm ute i naturen och ett pass på banan när vi drog fram vagnen och hon fick testa att ställa sig i den igen. Vi drog den även med henne mellan skaklarna två långsidor. Jätteduktig Irma! 

Lusse har gått fyra uteritter med mamma och ett pass i ridhuset med mig. Mamma körde upp honom så jag fick rida här i stan då jag hade lite ont om tid för att åka till Jättendal förra veckan. Precis som förra gången jag red inne kändes han nästan piggare än han gjort då jag ridit ute den senaste tiden. Kanske uppskattar han variationen och nu då han inte trimmar så ofta längre så tycker han det är kul? 

Våren ligger och smyger i startgroparna. Kvällarna är längre och ljusare, dagarna sköna men kvällar och nätter är kalla och det kommer små snöfall med jämna mellanrum. Men snart är den här och med den tävlingar. Jag har anmält Tingla till tre starter och Bella till två under de kommande sex veckorna. De ska även få åka på lite träningar. Mycket kul att se fram emot med andra ord! 

4 apr 2022