Tre tränare, sex Fjordhästar och prickig Vivan

Semestern är här och inleddes av en jäkla värme. Inte mitt favoritväder, mina lungor gillar inte alls den luft som varit. Så jag är tacksam att det nu blivit svalare igen.


Viva och Bella spanar in Lusse

Mycket har hänt! Inte minst har jag haft hela sex Fjordhästar på gården. På grund av ändrade förutsättningar blev Irma hemma och Livar kom hit som sällskap i stället. Det blev verkligen en kanonlösning. Det var som om han aldrig varit borta. De andra kände igenom honom direkt och Irma och han som växt upp tillsammans har verkligen varit som ler och långhalm.

Ett gäng bilder på Livar och Irma: 

Irma älskar att gå ute och när Livar åker hem får hon sällskap av Vivan i stora beteshagen och sen även av Bella och Tingla när de kommer hem från SM.

Även Lusse har varit på besök fem dagar. Ursprungligen för att det passade Glenn bättre att sko honom här uppe men också för att han skulle följa med Viva som sällskap på dressyrträning. Nu blev det ingen träning för Vivan då hon drabbades av nässelutslag som var stora och kliade kraftigt. Så pass att jag som är ganska cool ringde ut veterinär på bästa jourtid. Vivan fick kortisonspruta och så tog vi blodprover på henne för att se eventuell leverpåverkan, om det var nån dålig växt hon ätit t.ex.

Prickarna gick ner och proverna såg bra ut så jag trodde allt var över. Men två dagar senare blommade utslagen upp igen till nästan lika stora, dock utan klåda och hon var inte allmänpåverkad. Jag började fundera på vad det var hon reagerade på.

Jag hade tre teorier. Beteshagen då jag öppnat upp på lite mer gräs ca en vecka innan. Men när hon fick tillbaka det kunde jag konstatera att den inte var boven för eftersom hon fått kortison hade jag haft henne kvar uppe i vinterhagen på minimalt med gräs. I den har hon gått hela våren utan att reagera.

Höet. Jag hade för några veckor sen köpt ett parti från en annan bonde än min vanliga som de börjat få ca 2-3 dagar innan första utslagen.

NAF flugspray med citronella. Denna hade jag börjat använda nån dag innan hon fick de första utslagen.

Jag trodde först på att det var nån växt i beteshagen men när hon fick tillbaka utslagen plockade jag bort även allt annat det möjligen kunde bero på. Jag är väl mest inne på att det var sprayen så den har jag skänkt bort men sålde ändå höpartiet för att inte riskera nåt.

Efter att ha gett henne sitt gamla hö och inte sprayat mer på henne har utslagen sakta gått tillbaka även om det växlat lite dag för dag var de är och storlek. Går de inte ner helt får vi ta ut veterinären igen men hon verkar må bra trots detta som tur är. Varken Bella eller Tingla reagerade så det var uppenbart att oavsett vad det berodde på så var det inget allmänt fel utan just Vivan som var allergisk.


Lusse

Lusse har ridits av mamma fem pass i skogen, tömkörts av mig ett pass, ridits ute av mig ett pass, ute av Julia ett pass och ute av Tilda två pass. Både Tilda och Julia hade nämligen efterfrågat om han inte kunde komma upp så de fick rida honom. Han har tyckt det varit superkul att vara här och ridas ut med mina tjejer.


Lusse

Vivan har efter utslagen uppkommit fått ta det lite lugnare men jag har ändå motionerat henne då hon fick kortison plus att hon inte varit allmänpåverkad utan lika pigg som vanligt.

Neelia har hoppat ett pass på henne. Då satte vi martingal på och det var ett bra drag, hon var jättefin och precis som sin mor mer fokuserad när huvudet blev mer inramat. Hon har också ridits av mig i skogen fem pass och promenerats vid hand två, det ena kombinerat med bad i ån och det andra med lösgalopp.

Vivan och Neelia: 

Det roligaste passet var då vi lastade henne och Lusse och åkte och red på en annan plats. Sommarens stora mål med henne var nämligen transportera och rida på annan plats, lasta och åka hem igen friktionsfritt. Detta fungerade bra våren 2021 men hela sommaren i fjol var stökig. Nu verkar hon vara på banan igen med detta, så skönt! Tilda, Lusse, Vivan och jag hade en härlig uteritt på fina vägar och bad i en å. Att ha tillgång till en häst som är så rutinerad och cool med lastning, transportering och att ridas på bortaplan som Lusse är, är verkligen guld värt som stöd till unghästar.

Tingla har gått för fullt. En hoppträning och en hopptävling med Amanda. På träningen hoppade de vattenmatta och det visade sig vara ett bra drag för på tävlingen låg en vattenmatta under hinder nummer fyra. På träningen var det lite dramatik över den där mattan men på tävlingen tog hon den utan att ens titta till. Hon ser härligt spänstig ut på hinder och LC är enkelt för henne nu, även en dag som det var på tävlingen sist med en stor bana och ganska tungt underlag efter regnet.

Tingla och Amanda på tävling:

Vi har tränat ett pass enskild dressyr på SRK och en träning för Camilla. Det har blivit mycket träning för mig, träning för både Ingrid, Issa och Camilla inom fem dagar. Kul och nyttigt med fler ögon på sig! Med Tingla har jag fokuserat mycket på LA.2 som vi ska rida på SM och det är ett program jag inte tävlat sen jag red det på Lusse på SM sommaren 2019. Ett väldigt märkligt program med mest fyrkantsspår. Med Tingla är de största utmaningarna bakdelsvändning till höger, inridning i galopp och det enkla bytet från vänster till höger galopp.

Jag har ridit ut henne fem pass och Julia två pass. Även på uteritterna blir det ganska dressyrigt nu inför SM med mycket övergångar, halter och fattningar och jag är extra noggrann med ställningen.

Bella har gått två dressyrträningar på bortaplan med mig, en i Jättendal på ÅFFs dressyrdag för Ingrid och en för Issa på Alnö. Även detta var mål för sommaren, att träna henne på fler platser. Båda träningarna gick super och trots värmen på mellan +27-30 grader dessa dagar gick hon för fulla maskiner och blev förvisso plaskvåt men inte speciellt trött och sällan flåsig. Kondisen är god hos både henne och Tingla och det känns bra.


Bella

Jag har även ridit ett dressyrpass hemma, Neelia har hoppat henne ett pass också har hon gått i skogen sju pass, två med Tilda och fem med mig. Hon har över lag varit väldigt pigg och känns stark i kroppen så upplägget vi har just nu verkar passa henne bra.

Inför SM kommer vi fortsätta blanda dressyrpass med uteritter plus att de ska få åka och miljöträna på ytterligare en anläggning. Tingla ska också få hoppa ett till pass med Amanda. Nu handlar det mest om att underhålla, grunden är klar och vi ska bara bibehålla det vi har.

Jag avslutar med att visa en ÅFF läger-vy. En härlig dag tillsammans och visst är Fjordhästar finast i flock: 6 Jul 2022