Tingla - hopphästen

I går gjorde Tingla årets sista start tillsammans med Amanda. De avslutade som de inledde året, felfritt. De har ridit fem 80 cm och varit felfria i alla. Sen debuterade de 90 cm med två rivningar på en i mitt tycke ovanligt svår 90 cm avdelning B (11 hinder och 2 kombinationer). Inför nästa år har vi siktet på främst starter i 90 cm. Tingla var peppad redan hemma i stallet. Det lyste i ögonen på henne när hon stod på gången och fick på benskydd och boots för transport. Då jag la grimskaftet över halsen och öppnade stalldörren gick hon med bestämda steg på eget bevåg fram till transporten, in i den och tittade uppfordrande på mig att stänga. 

En del säger att hästar inte gillar att tävla men Tingla gillar helt klart det momentet. Hon gillar över huvud taget när det händer något så att åka till en annan plats att träna eller bara rida ut är också en bra idé i hennes tycke. 

Vi skrittade fram henne en bra stund då det var hårt i marken. Det var långa benet före, vi fick kliva på rejält för att hänga med henne. Sen joggade Amanda fram ute på den lite hårda banan innan de fick komma in på framhoppningen. Tingla var pigg men såg ändå ut att ha ett bra fokus. Den känslan följde med in på banan och de satte en säker nolla som såg enkel ut. Härliga Tingla! 

Pigg är något hon varit hela veckan. Hon har gått rejäla pass, mellan 1-1,5 h varje gång. Julia har ridit henne två gånger och jag två gånger. Två av passen var backträning och de andra mer slätmark med fokus kondition och lösgörande. Det ena av mina pass på hennes rygg red jag ut först och avslutade på banan i alla gångarter.

Banan var helt otroligt nog för hur sent på säsongen det är och att vi faktiskt haft en sväng snö redan, mjuk och sviktande. I helgen har jag sladdat den jämn för nu väntas snö så den ska få frysa plan så jag kan nyttja den på ett bra sätt i vinter. Bella har gått tre längre uteritter på 1-1,5 h i sällskap av Tingla. Jag har ridit två av dem och Izabell en. Sen har hon skrittats vid hand ett pass och tömkörts dressyrjobb på banan ett pass. Hon var riktigt fin på töm. Vi fortsatte där vi avslutade förra veckans arbete och jag fick se riktigt flotta längningar i traven. Hoppas jag kan få henne att göra dem med mig på ryggen också i framtiden. 

Izabell som var tillbaka efter influensan fungerar fint tillsammans med Bella. Kul att se och bra att vi fått lite försträrkning i teamet, det är många hästar som ska ridas nu. 

Bella kommer gå på en liten vintervila fr.o.m i morgon. Två veckor utan ryttare ska hon få innan vi startar upp vinterträningen igen. 

Vivan har haft sin två veckors vila nu. De veckorna bara swishade förbi. Swishade gjorde även hennes vänster framsko i tisdags fast inte förbi utan av. Jag hittade den fint upplagd i ett blötade område av hagen. Eftersom hon vilar och inte är ömfotad fick hon vara utan skon tills Glenn kommer och vinterskor i övermorgon. Jag tog en kort check på lina i går och hon ser fräsch och fin ut så hon hade bara drullat av skon, inte gjort nåt annat. 


Irma i höstas 

Irma fick också ett pass på töm i fredags. Jag såg på henne redan då vi gick till ridbanan att hon var på bushumör. En mjuk ridbana kändes nog extra bra nu då det är mycket lagrad energi då det är hårt och lite knöligt i hagen.

Och mycket riktigt bjöd hon på en radda glada skutt när jag bad om galopp. Men vilken härlig välbalanserad galopp hon har! Och hon kan även trava med "frambenssprätt" som de stora hästarna. Det ska bli kul att rida in henne i vår. 

Lusse har gått i skogen tre dagar med mamma och med mig i dag då jag var där på besök. Blötsnön som kommit i slutet av veckan ställer dock till det. I dag klabbade det rejält, det gällde att hålla igång i trav och galopp. Mamma och Maritta kommer därför inte rida förrän det töat bort. Inte värt att Patina vrickar sig. Båda hästarna skos med snösulor om ca 2 veckor. 

Till veckan kommer både Julia och Izabell och rider ut med mig. Vi kör en ren uteridningsvecka utan ridhusresor. Jag åker till Stockholm torsdag - fredag så då blir det lite vila. Jag kommer att vara på SIHS på fredagen med kollegor och elever. Om du ser mig, kom fram och heja! 

20 Nov 2022