Tävlingsveckor

Nu är vi inne i några veckor då det är mycket tävling. Vecka 19 låg fokus på att Tingla och jag skulle starta en LA.3 på söndagen och Bella ha lite av en återhämtningsvecka då denna vecka var tävlingsfri för henne.

Bella reds av mig fyra pass och skrittades för hand ett. Det blev bara ett dressyrpass på bana, resten av dagarna var vi ute i skog och mark. Vi varierade miljön så hon gick ett konditionspass på ängen, ett konditionspass på mjuka vägar och lite backträning uppe i Noraskogarna samt ett liknande men lite kortare pass på andra sidan bron. Jag upplevde henne harmonisk hela veckan. Nästan så jag hade önskat lite mer klös till och med.

Viva gick ett pass på töm på ridbanan och ett trimpass med mig samt två uteritter med Julia på ryggen. Även hon var fin och nöjd men lite lugnare än tidigare i vår så jag tänker att det kanske är värmen som gör det.

Med Tingla försöker jag just nu bygga lite extra flås, få ner henne lite till i hull. Där börjar jag vara i mål med Irma och Bella och även Viva är rätt lagom. Tingla skulle jag vilja sporta till ytterligare men jag upplever att det är lite klurigare med henne efter två dräktigheter men det är bara att jobba på.

Sen vill jag bygga mer styrka och lösgjordhet i dressyren. Utöver detta behöver hon mixa upp schemat med pass som är mer kravlösa för att inte överanstränga henne så det är en del planering att få till veckorna. Måndag gick hon intervaller konditionsträning med mig på ängen. Tisdag konditions- och backträning med Julia. Torsdag var vi och tränade för Issa igen. Det gick jättebra! Framför allt fick jag några ahaupplevelser kring skänkelvikningarna och galoppens bärighet. Fredag joggade jag ett kort pass hemma på banan och söndag var det dags för tävling igen.

Jag hade en riktigt bra känsla men procenten motsvarade inte känslan för dagen. Så kan det vara ibland och jag är ändå jättenöjd med dagen. Det var en bra träning inför SM att tävla ute på större tävling med dubbla banor och Tingla skötte sig super och var avspänd fast det blåste halv storm. Vi tar till oss av feedback och kollar film från ritten noga för att jobba vidare.

Lördag var jag i väg och dömde själv. Över 60 starter på denna tävling – kul, då det varit lite klent över lag i år. Det känns som folk inte riktigt kommit igång efter uppehållen som var under Coronapandemin.

Lusse gick tre uteritter med mamma, ett pass på töm med mig när mamma körde upp honom till SRK och en uteritt med mig här hemma i Kovland. Mamma tog med honom upp när hon skulle följa med mig och Tingla på tävling så vi slog två flugor i en smäll: Lusse motionerad och fick dessutom vara färdsällskap till Vivan när jag provade att köra henne en sväng i trailern. Hon är jättebra att lasta nu men jag hade inte kört henne sen i fjol sommar då hon var så stressad så det var spännande att se hur hon skulle reagera. 

Hon var en aning storögd men Lusse gav henne sitt fulla stöd och vi såg i kameran att hon var helt lugn hela färden. Så himla skönt! Nu bygger vi vidare på detta och Lusses viktigaste uppdrag är härmed färdsällskap till Vivan. 

Denna vecka har Lusse gått i skogen med mamma fyra pass också var jag och red ut honom i Jättendal i dag. Det var bästa passet på länge på honom, han har nog inte varit så på hugget att rida sen nån gång i vintras. 

Irma fick ingen egentid förra veckan för det var lite för mycket på agendan men denna vecka har hon fått komma ut två gånger. I tisdags hade jag en tjej från skolan här som fick ha APL hemma hos mig. Vi tömkörde Irma en sväng så hon fick se hur jag jobbar med en unghäst, mockade hage också red vi en tur. 

När det kommer människor hit som normalt inte rider här är mitt förstahandsval alltid att de får rida Vivan. Det kan kännas lite ologiskt eftersom hon är yngst men hon är mest okomplicerad och verkar inte alls bry sig om vem som sitter på ryggen - hon är likadan oavsett. Tingla blir ofta lite spänd och svår i kontakten med handen för nya och Bella har visat att hon inte alls gillar ryttarbyten. Det är inte så många som suttit på henne men de två gånger hon ridits av andra än mig, Amanda och Tilda har hon haft mycket spänning i kroppen flera dagar efteråt så hon är nog en häst som föredrar kontinuitet. 

Det gick fint för Lovisa att rida Vivan och det glädjer mig att se vilken trygg femåring jag fött upp. Vi red förbi grannarna som håller på att byta tak så det var traktorer, män på taket, presenningar och massor av grejer som väsnades men Vivan traskade förbi som ingenting med en ny ryttare på ryggen. Väl ute i skogen gick hon tryggt och med lagom energi i alla gångarter, fattade rätt galopp osv. Härliga Vivan!

Denna vecka har hon verkligen haft många olika ryttare på ryggen då även jag ridit ett pass, Tilda ett och Julia ett. Men det verkar inte bekomma henne. Här är en bild från den härliga kvällstur Julia och jag tog i fredags. Julia red Vivan och jag tömkörde Irma. Vivan gick stolt i tät och kände sig nog väldigt vuxen som fick vara barnvakt åt Irma på hennes första riktigt långa tömkörningsrunda. Bella har matchats mot tävling på lördagen. Jag red ut henne i tisdags, Amanda var här och trimmade henne på ängen i onsdags och sen joggade jag ett lätt pass på banan på fredagen. 

Lördag var det då dags att anta utmaningen att åka på tävling med två hästar. Jag hade bokat uppstallning och det blev tyvärr i utebox så Bella hörde Tingla ropa hela tiden och det blev ett evigt gnäggade. Bella blev stressad så Helena traskade ut i skogen med Tingla på långpromenad. Då blev Tingla nöjd och även Bella slappnade av när hon inte fick nåt svar. Hon såg riktigt fin ut på framridningen. Dock brände hon en hel del energi på att stressa i början så jag misstänkte att det kunde bli lite soppatorsk inne på banan. 

Framridningen var ute och tävlingen i ridhus. Ett bra ridhus för gröna hästar då det bara har kortsideläktare, inga reklamskyltar eller staket. Dock solkatter på ena kortsidan och de var ju farliga tyckte Bella. Man kunde trava genom dem med lite övertalning men galopp var omöjligt. 

Det blev därför ett riktigt fint travprogram men svårare i galoppen. Dock en del fina delar som inte var vid solkatterna eller dörren vid ingången. De landade trots en del missar på 62% i LB.2 och de fick med detta en andraplacering trots bara fyra starter då den femte strök sig väldigt sent så det blev nåt missförstånd kring antal placeringar. Kul! Och det var absolut deras bästa start i LB tillsammans. Amanda och hon gör ytterligare en start om två veckor sen får vi se om jag vågar mig upp.

Tingla gick LA.3 och var riktigt på hugget när jag började rida fram, gnäggade och gnäggade och var rätt spänd. Micke tog därför Bella på en långpromenad i skogen och då gick det lite bättre. Inne på banan blev det några missförstånd men mellan det riktigt bra känsla. Hon är så rolig att rida när hon är på detta humör, min lilla tiger, men också svår för gränsen är verkligen hårfin hur mycket hon tycker att jag får vara med och bestämma ram och tempo. 64% landade vi på och 0.7% från prispallen så det var en bra insats med tanke på förutsätntingarna. Halterna gick inte alls denna dag, femmor på båda. Hade vi haft 6 och 6,5 på dem hade vi varit placerade så nu blir det till att öva halter.

Amanda red Vidar och de fick fina 64,7%. Så alla hästarna gjorde bra insatser denna dag. Människorna med för den delen. Team logistik;  Micke, Helena, mamma och Marlene jobbade på och hjälpte Amanda och mig med allt. Vi är ett härligt team!Tingla är verkligen full av energi just nu. Förutom tävlingen gick hon en Issaträning med mig (jättebra träning!), ett hopp-pass med Amanda (superfin!), en kortare och en längre uteritt med mig. Varenda dag har hon varit så härligt bubblande framåt. Det märks att hon börjar komma upp i kondition. 

Nu väntar en mellanvecka med mest ridning hemmavid. En utflykt blir det dock, Amanda och jag tar Tingla och Bella och åker och miljötränar på platsen Bella ska tävla nästa gång. Jag har betalt in engångsavgift - perfekt att vi kunde få komma på besök. Det tror jag kommer gynna Bella. 

Nästa söndag har ÅFF träning här hemma för Issa. Fem ekipage ska vara med och träna. Från mig ska jag rida Viva och Bella och Julia Tingla. Jag ser fram emot den dagen! 22 May 2022