Satsa på körningen?

Jag har haft en liten dressyrdipp efter SM. Först fick de vila när jag var i Danmark och sen smög vi i gång med konditionsträning men motivationen till dressyr och tävling har inte varit så hög. Däremot känns hopputbildningen av hästarna, att åka till olika ställen och få dem trygga i varierande miljöer samt körningen rolig.

Motivationen till körningen har kommit smygande i takt med att vi avancerat i Irmas inkörning. Grenen är lite svår att vara aktiv inom där jag bor. Det finns inga domare inom 30 mil, inga tränare och max 1-2 tävlingar inom 30 mil per år. Dyrt och svårt att bli bättre med andra ord.

Men känslan de två pass jag kört Tingla nu i höst är 100% glädje från henne och den smittar av sig på samma sätt som Vivas energi gör då man sitter på henne rygg. Så jag ska försöka ge det en chans med Tingla, inte minst för att skaffa mig rutin att kunna göra en bra inkörning av Irma. Jag körde in Tingla själv men hon är på många sätt en ganska unik individ och jag förstår att det inte är lika lätt att få en trygg körhäst med alla som det var med henne.

Sen sist har Tingla varit ute och dragit maratonvagnen en gång. Vi körde för första gången över bron, en möjlighet som uppenbarat sig efter avverkningarna då den breddades. Vi körde i breda grusbacken men också på den lite smalare stigen och vände på en relativt tight vändplan. Tingla är helt fantastisk på att vända lugnt och fint på en femöring och ger en så härlig känsla i tömmarna.


Ett minne från då Tingla var två år och drog däck

Vi har också varit i väg och ridit en Issaträning. Vi har ridit väldigt lite dressyr den senaste tiden så jag trodde vi skulle tappat en del men grunden var uppenbarligen stabil för hon var riktigt fin i galoppjobbet och vi kunde ta tillbaka och rida framåt utan att tappa balansen på ett sätt som tidigare varit svårt.

Sen har hon gått i skogen med mig ett pass, skogen med Julia ett pass, trimmat dressyr med mig på ängen ett pass, hoppat med Amanda här hemma ett pass och åkt på miljöträning och trimmat på banan i Gåltjärn med Julia ett pass. Om jag kör henne blir det ganska få pass för henne med mig på ryggen på en vecka eftersom Julia rider henne 1-2 dagar i veckan och Amanda hoppar henne relativt regelbundet. Men det känns som det fungerar ändå. Lite som med Lucidor. Det hade kanske gått ännu bättre om bara jag ridit och lagt min prägel men det fungerar fint ändå eftersom hon trivs med och går bra med oss alla tre.

Bella har radat upp bra pass på pärlband nästan uteslutande. Vi har ridit på banan i Gåltjärn. Jag trodde kanske hon skulle vara lite spänd. Hon har bara varit där en gång innan, den ligger öppet och det är många ljud- och synintryck där men hon var som en gul miljon från start till slut. Jäklar vilken känsla jag hade i galoppen!

Hon har även gått ett hopp-pass med Amanda där hon hade bra bjudning och förtroende på hindren förutom att muren var lite läskig men Amanda lyckades övertyga henne om att hon skulle klara det och sen hoppade de den med. Jag har joggat henne på töm ett pass – jobbade på fint och igenom i båda varven. Sen har jag ridit ut, galoppjobb och lite plask i ån – glad och fin häst. Tilda var hemma på permission förra veckan och red Bella en dag. Då red vi ut tillsammans först, jag på Vivan, och sen avslutade vi på banan med att skutta lite småhinder. Bella superfin och Tilda sken som en sol.

Det enda pass som inte gått bra var då vi hade en medryttaraspirant här på besök. Jag hade stora förhoppningar men Bella var ganska tydlig med att kemin inte matchade så vi letar vidare.

Vivan har ridits av mig tre pass, två uteritter också passet jag skrev om ovan. Det var andra gången jag hoppade henne men jag kände mig helt trygg med det. Hon är väldigt okomplicerad att hoppa. Rätt lik Lusse faktiskt, bra sug på hindren, taxerar själv, inte tittig. Sen hoppade Amanda henne ett pass i går. Det gick kanon. Hon har verkligen hoppningen i blodet precis som sin mor.Irma har jobbat på med inkörningen, tre pass sen jag bloggade sist. Ett bara tömkörning ute, ett pass med linor och svängel ute på diverse underlag och ett pass med linor, svängel och däck på ridbanan och grusvägen runt gården. Hur duktig som helst är hon. Så klok.

Lusse och jag hade en dejt i lördags, resten av tiden har han stått till mammas förfogande och de har ridit ut sex pass tillsammans.Jag dömde fälttävlansdressyr förra lördagen och i morgon är det dags för domaruppdrag igen, då dressyr för ridhästar. Sen har jag bara tre bokade dagar kvar i år. Det är över lag lite starter på tävlingarna nu. Det är nog en kombination av ökade kostnader och att det inte till fullo kommit igång efter covid. Jag har ju inte riktigt dragit mitt strå till stacken heller så jag kan inte klaga.

Sen var jag på cliniq med Therese Nilshagen i onsdags. Jag och eleverna på hästinriktningen jobbade som funktionärer. En riktigt bra kväll på alla vis, både själva cliniqen, alla möten med olika människor, hur proffsigt och bra eleverna jobbade. Jag älskar verkligen mitt jobb.

9 Sep 2022