Hitta ny energi och motivation

Semestern är slut och jag är tillbaka i rutinerna på jobbet. Sommaren har varit jättebra, inte minst med alla bekanta jag äntligen fått träffa igen och alla fina hästar jag sett på EM och SM. Vi har satt check på alla sommarens mål med mina egna hästar, det sista var på Wången i går. Jag har många långsiktiga mål med hästarna men just för tillfället känner jag mig lite nöjd och har inte riktigt kraften att hugga tag vidare mot dem. Omotiverad är kanske fel ord men det driv som finns när man är nära nåt stort är inte riktigt där. Så jag tror det får vara vardag ett tag.

I höst kommer jag nog bara göra nån enstaka start med Tingla i dressyr. Vi gör stabila resultat i LA för de flesta domare. Nästa mål är godkända procent i Msv C men vägen dit innebär ganska mycket styrketräning inte minst för att sätta de enkla bytena. Jag har påbörjat grundjobbet för detta och om några veckor ska jag boka träning för Issa för att stämma av att vi är på rätt väg. Så det får bli mer träning än tävling ett tag framöver.


Tingla 

I hoppningen är målet felfria LB-rundor. Vi har anmält henne till LC och LB utomhus om en vecka. Sen passade tyvärr datumen dåligt för de andra två utomhustävlingarna som hade LB inom rimligt avstånd, antingen kunde inte Amanda eller jag. Och därefter börjar inomhussäsongen med lite trängre banor så då får vi se om hon känns redo för LB inne eller om vi ska spara det och satsa på att träna mer där också.

Bella har nått sina mål för året och jag planerar att betäcka henne nästa år så där är det svårt att sätta upp något  kortsiktigt mål. Långsiktiga mål finns men de är just väldigt långsiktiga. Som planen känns nu ska jag fokusera på att försöka rida lite träningar på bortaplan, fortsätta åka till olika anläggningar som miljöträning, kanske delta i pay and rides som en del i detta. Sen kan det bli nån enstaka start i dressyr också om klasserna passar. Bella har varit tveksam i hoppningen efter en träning i fjol när det blev lite för svårt, hon överhoppade sig och blev trött och började stanna. Efter det fick vi börja om i princip från noll. Bara hon kom in i ett ridhus och såg bommar på marken blev det handbromsen i. Nu verkar det lossnat lite för de två pass hon hoppat i höst har hon varit klar över uppgiften  och gått med sug på hinden. Så en plan är att fortsätta jobba med bommar och småhinder och förhoppningsvis få henne att hitta glädjen i det igen.

Viva har jag också planerat att betäcka nästa år. Beroende på hur trygg hon blir i att åka transport får vi se vad som händer fram till dess. Om det blir lite träningar på bortaplan och kanske pay and ride/pay and jumps. För Viva älskar precis som sin mamma att hoppa och är rätt trygg i det.

Irma är väl den jag tycker det är lättast att motivera mig kring just nu. Där stundar inkörning och inridning och det finns konkreta kortsiktiga mål att öva mot.


Irma

Hur känner ni när det uppstår ett vakuum mellan det uppnådda och nästa steg? Hur motiverar ni er att hugga tag och klättra vidare?

Även om jag inte riktigt hittat motivationen att boka in träning eller sikta på tävlingar just nu rullar vardagen på. Hästarna sover inne men går ute på betet ca 14 h/dag.

Irma har visningstränat ett pass och tömkörts ute ett pass samt ett då vi repeterade linor och svängel på olika underlag. Sen visade vi henne och Livar på Wången förra helgen, en nätt tripp på nästan 50 mil totalt. Irma har lasttränats en hel del inte åkt mycket släp men hon gjorde det så himla bra. Hon var också väldigt trevlig att umgås med i en ny miljö. Precis som sin mor är hon ganska känslig men tog stöd av mig när det kändes lite läskigt istället för att ta egna beslut. Jag upplever henne nog snäppet mjukare än Bella i sin personlighet och gårdagen fick mig att le vid tanken på allt roligt Irma och jag förhoppningsvis har framför oss tillsammans.
Irma

Irma är stor och dessutom i växtfas. Hon ligger ganska mycket och sover och när vi övat på uppställning vill hon gärna vila ett ben. Hon är lite som en tonårskille som dragit i väg i längden och plötsligt inte helt hänger ihop. Ändå visade hon upp sig riktigt fint vid hand och med lite mer styrka i kroppen kommer det säkert en växel till i gångarterna. Jag hade såklart hoppats på guld men visste att det kanske inte skulle bli så och hon landade precis under på 39 poäng, 88788. Tror dock att det finns mer att hämta även i början av raden nästa år då hon jobbats en del och fått lite mer linjer. Just nu är hon lite kompakt i typen, lite babyhull i kombo av att hon är stor. Hovis påpekade just det sist han var här, hon har lika stora hovar som Bella och Viva och större än Tingla.


Livar och Irma på Wången

Livar däremot är i en riktigt bra fas. Han satte rejält med muskler under den månad han gick på kuperat bete med Irma. Jag upplever båda vara rätt välutvecklade tvååringar när jag jämför dem med andra. Kanske för att både jag och Amanda har dem ute mycket i flock och att de om än inte arbetats mycket ändå gjort mer än många i samma ålder.


Irma på Wången

När vi testade att trava med dem utanför ridhuset på Wången visade han upp en bländande trav och jag höll tummarna för att han skulle göra det även när det gällde. Lite mer spänt blev det ju inne i ridhuset men man såg ändå hans goda kvalitéer i både skritten och traven. Och Amanda visade honom verkligen på bästa sätt så han fick komma helt till sin rätt. 98789= 41 poäng blev det. En jättefin rad för en tvååring. Lite grämer vi oss över de där små vita håren i pannan för han hade definitivt kunnat vara ett hingstämne för Grevagården om några veckor. Men nu är han valack och en riktigt fin sådan.


Livars kritik 

De två senaste veckorna har trots lite lägre ambitioner för träning och tävling ändå bjudit på en hel del rolig vardag. Lusse har jag varit hos två gånger. En uteritt och ett tömkörningspass har det blivit. Mamma har ridit ut sju pass. Han har helt återhämtat sig från koliken – så skönt!

Bella har gått i skogen med mig fyra pass, i skogen med Tilda ett pass, tömkörts två pass, trimmat dressyr ett pass med mig och hoppat två pass, det ena med Amanda och den andra med Neelia. Hon var i början av perioden väldigt pigg så där så det nästan är lite på gränsen men när värmen kom blev hon mer som vanligt.

Tilda som ridit hos oss i nästan två år har nu ryckt in i lumpen. Hon kommer gästspela lite när hon är hemma på permission och det ser vi fram emot då vårt samarbete fungerat så bra och hästarna trivs jättebra med henne.

Ny i teamet är Neelia som red här ett par gånger i början av sommaren och nu är tillbaka efter semester för både henne, mig och hästarna. Hon kommer rida både Bella och Viva och framför allt lägga tid på bommar och hinder med dem men det kommer även att bli annat jobb. Neelia är lugn och har väldigt fin känsla i sin ridning samt en fin position/balans och hästarna trivs finfint med henne på ryggen. I tisdags då hon var här hjälpte hon mig klippa Vivan. Vivan kan ju vara lite dramatisk men slappnade av så bra och lät sig klippas för första gången under lugna former. Jag är så tacksam över att jag har både Julia, Amanda, Tilda och Neelia som hjälper mig med hästarna.

Tingla har gått två hopp-pass med Amanda, fem uteritter med mig, två uteritter med Julia och ett dressyrpass med mig. Vivan har gått ett hopp-pass med Amanda, ett med Neelia, en uteritt med Amanda, en uteritt med Julia, fyra uteritter med mig och ett tömkörningspass med mig.

Vi har följt grundplanen som är fem pass i veckan för Tingla och Bella och fyra för Vivan. Hon skulle kunna gå fem hon med, att hon inte gör det beror mer på tidsbrist. Tingla och Bella arbetar i nån form på bana två pass i veckan och resten ute. För Viva kör jag 1-2 pass på bana och resten ute. Ute betyder inte fri form utan de jobbas för de mesta i form, gör övergångar, sidvärts osv. Ibland är fokus backträning, ibland intervaller, ibland hårt underlag skritt, ibland dressyr på ängen. Väldigt mycket variation med andra ord. Bella och Viva jobbar jag med fördel från marken ibland. De är unga och det är nyttigt att se dem från sidan och att de ska slippa ryttarens tyngd alla pass. Tingla däremot rids bara. Hon trivs inte med arbete på töm/lina, blir bara spänd av det. Däremot älskar hon att gå i vagn och det är nåt jag verkligen borde sparka mig i baken och börja göra igen.


Lusse och jag

Förutom detta har jag varit och dömt dressyr en dag, hästarna har blivit omskodda och vi har fått hem större delen av vinterns stråfoder – bara några balar från annan leverantör kvar som vi ska hämta hem själva. Så skönt när allt är på plats. Jag gillar verkligen att ha ”ladan full”, tryggheten i det. Gillar egentligen vardag rätt mycket med. Den är sällan grå utan tvärtom rätt färgstark och i den ska jag försöka ladda om för att hitta motivation mot de långsiktiga målen. Hur är din vardag just nu?18 Aug 2022