Har du fyra hästar?

Jag har varit ute på tävlingsplatser de två senaste helgerna och en fråga jag ofta får är hur många hästar jag har nu. Sen möts jag oftast av ett ”oj det var många!” Och ja, de är många. Men var och en har verkligen sin plats hos mig. Och jag är tacksam att ha fått ett sto undan vardera av mina stamston Bella och Tingla. För det gör att de kan leva vidare här i fler generationer.

Glada sociala Irma kommer alltid springande mot en när man kommer till hagen. Hon har kommit så långt jag hoppats under våren med sin inkörning. Förra veckan gjorde hon examen då jag tömkörde henne med svängel på olika underlag; sand, grus och asfalt. Vi både skrittade och travade och hon reagerar inte på ljud eller linor mot benen.Irma trivs bäst ute och förra sommaren gjorde jag ett försök att ha alla ute dygnet runt just för Irmas skull. Men torkan gjorde de skodda ridhästarnas hovar sköra så när jag inte tog in dem för natten och kunde blöta hovarna rasade de på främst Vivan. Hon har annars fin hovkvalité men växer mycket så de sprack i sömhålen av torkan. Därför hade jag i år bokat en sommarkompis åt Irma som skulle gå ute dygnet runt med henne. Nu blev kompisen tyvärr buköppnad så för henne väntar inget sommarlov utan rehabilitering, som tur var verkar prognosen vara god.

Irma kommer i stället att åka till familjen Sjökvist och gå ute dygnet runt där i ca 3 veckor. En jättebra lösning för hon bodde ju där under avvänjningen så hon kommer nog att känna sig som hemma. Sen kommer hon gå ute hemma hos mig med men då blir det lite kortare tid ute dygnet runt för Vivan som blir den huvudsakliga utekompisen. Bella och Tingla ansluter till gänget när de varit på SM.Vivan har haft en period hon legat väldigt högt i energi och varit lite stökig i kontakten. Hon har ridits ut av Julia ett pass, av mig tre pass samt trimmats av mig ett pass dressyr. Sen har hon även hoppats av Neelia ett pass förra torsdagen. Jag frågade Neelia om hon inte ville hjälpa mig med lite hoppning av unghästarna då hon har en så fin känsla för olika individer och hur de ska ridas och jag misstänkte att det skulle bli en perfekt match inte minst med Bella.

Det var kul att se hur snabbt Neelia hittade knapparna på Vivan. Vivan har inte hoppat sen i höstas och tyckte det var väldigt roligt. Likt sin mor försökte hon vända upp lite snabbare på hindren och bestämma tempot själv men Neelia fick henne att vänta på ett väldigt fint sätt.Bella är min stjärna. När det är bra med henne är det så himla bra. Hon fick vila några dagar efter massagen och när jag skulle sätta i gång henne igen valde jag att tömköra. Det passet var inte vårt bästa tillsammans. Hon var het och svårpåverkbar och det tog lång tid innan hon kom till ro och kunde fokusera. Dan efter fick hon en promenad vid hand för att skritta bort eventuell träningsvärk. Sen vände det och hon har staplat bra pass på rad. Jag har ridit två riktigt bra uteritter på henne. Den i går var lång och på en delvis ny väg. 1 h 45 min var vi ute och det var så härligt. Underbar miljö, fina hästar, bra sällskap och perfekt väder. På hemvägen skrittade vi ner i ån med dem och lät dem bada. Bella har varit skeptisk till detta förut men i går ramlade polletten ner och hon både plaskade med hoven och bubblade vatten med mulen.

Vi har också ridit ett pass med WE-slalompinnar och bommar. Dressyr fast med hinder passar Bella perfekt och hon kändes super. Bjöd dessutom på två rena byten till vänster. Till höger blir de med lite studs. Sen har Neelia hoppat henne ett pass och Bella älskade Neelia från första stund. Bella är rätt nogräknad med vilka hon gillar. Känner hon sig inte bekväm blir hon reserverad och stressad men med Neelia var det spetsade öron och ärlig framåtbjudning direkt. Hon travade på genom hela kroppen, galopperade i uppförsbacke och när de började hoppa sög hon i mot hindren på ett sätt hon inte gjort sen innan Pia-träningen förra hösten när det blev lite för svårt för henne. Jättekul att se!Tingla har ridits ut av Julia två pass och av mig två pass. Sen har jag ridit en Issa-träning på henne och en dressyrtävling. Träningen var jättebra! Vi fokuserade som vanligt på liksidigheten och jobbade med övningar kring övergångar och halter. På tävlingen i Gnarp var det två dåliga halter som skilde oss från placering så det ville jag åtgärda.På tävlingsdagen i söndags blåste det mycket och Tingla var i sitt esse av bubblande energi. Jag hade inte ett helt lätt läge att rida program men vi höll ändå ihop det rätt bra i travprogrammet. Men sen blev det taktanslag i skritten och i galoppen fick jag inte bestämma så mycket tyckte Tingla så där rann det i väg. 64.00 % med en fyra, två femmor varav en med koefficient är vi ändå väldigt nöjda med. Och halterna som vi tränade på i torsdags fungerade väldigt mycket bättre än sist, en åtta på den avslutande! Över lag gjorde vi ett bra travprogram med sjuor på båda skänkelvikningarna och båda volterna samt 6,5 på alla längningar både i trav och galopp.

Men det som var roligast var att det var en positivt skriven kritik. Man blir så glad när tonen är sådan. Brister finns alltid men att känslan till oss som ekipage är mer positiv än negativ ger en varm känsla och lust att träna vidare. Det är inte alltid så lätt att få till bra kritik i ett späckat tidsschema som domare vet jag för egen del, även om jag försöker ha den andan för jag vet att det gynnar ekipagen.

Detta var vår sista start innan SM. Hon ska gå en hopptävling med Amanda också, annars blir det bara träningar och uppbyggnad konditionsmässigt i vardagen.Lusse rullar det på med. Mamma och han har ridit i skogen sex gånger. Sen följde han med mamma och pappa hit upp i söndags då de var här för att fira Mickes födelsedag för att jag skulle kunna passa på att motionera honom. Det var en väldigt pigg och glad kille jag fick med mig ut på tur. Han kommer att komma till mig någon/några svängar till i sommar medan Irma är borta för att få lite extra motion och vara sällskap till Vivan när hon ska ut och åka.

Utöver de egna hästarna har jag varit en tur till Jämtland för att döma dressyr samt att jag dömt en halvdag här hemma i stan. Jag har ytterligare fyra dagar inbokade under året, vi får se om det blir fler.

Nedräkningen till SM har startat. Om 29 dagar åker vi. I höst tror jag att jag kommer tävla lite mindre och träna lite mer dressyr. Jag skulle vilja vara Msv-startklar våren 2022 med Tingla och på sikt komma ut med Bella själv. Jag vill också ge hästarna möjlighet att utvecklas mer i hoppningen så en del tid kommer läggas på detta. Eventuellt ska Tingla få debutera LB hoppning under hösten.


Så fyra hästar. Många mål. Mycket tid tar det men roligt är det och jag är gott sällskap.

21 Jun 2022