Att tävla i dressyr – bäst program vinner

Från TR II:
Vid en dressyrtävling visar häst och ryttare dressyrrörelser på en rektangulär bana efter fastställda dressyrprogram eller i fritt komponerade program med obligatoriska rörelser till musik, så kallad Kür. Momenten i dressyrprogrammen bedöms av en eller flera domare. I bedömningen lägger domarna stor vikt vid hästens utbildningsstatus i relation till programmens svårighetsgrad, att hästen arbetas på ett för hästen riktigt sätt, vid harmonin mellan ryttare och häst samt vid korrektheten i rörelsernas utförande.

Det pratas ofta om att man måste ha en så fräsig gångartshäst för att kunna tävla i dressyr men under helgens dressyr-meeting på Sundsvalls RK tycker jag ändå att det var väldigt tydligt att det ändå är bäst program som vinner, inte bäst häst. Jag var överdomare på lördagen och dömde en klass på söndagen och i ingen av de klasserna var det ”framridningens vinnare” som faktiskt vann klassen utan den ryttare som klokast lyckades värma sin häst och presentera den i de givna momenten på bäst sätt.

Naturligtvis är det lättare om man har en häst med bra gångarter och utstrålning, då har man råd även med lite misstag och kan ändå nå en hyfsat bra procent. Men det är verkligen inte omöjligt annars heller och det är en skön vetskap när ens tävlingskompisar är små med punkman.

Lusse hann jag inte med något förra veckan men mamma red honom i skogen fyra pass. För mina hästar var förra veckan uppbyggd mot helgens tävling. Måndag som var rejält stormig red Julia och jag ut Bella och Tingla. Det blev klättring och vi avslutade med att plaska lite i ån med dem på hemvägen. Tingla vågade sig ut direkt medan Bella var mer tveksam, men till slut så! 

Jag red även Viva på måndagen, dressyr på ridbanan. Hon var fin och fokuserad trots de starka vindbyarna. Tisdag red jag ut Tingla och avslutade med att trimma kort på ridbanan.

Onsdag var Julia här igen. Då red hon Viva och jag Bella. Jag har börjat lägga till en del intervallträning i hästarnas schema för att öka på konditionen. Stigen på andra sidan bron har äntligen tinat fram helt så vi körde 2,4 km mestadels trav och galopp-jobb där och avslutade med 350 m galopp i backe x 2. I onsdags tömkörde jag även Irma på volt för första gången. Vi skrittade fram ute och sen kopplade jag ledande töm på inner och vanlig på ytter och hon var följsam och fin i trav och fattade glatt båda galopperna. Vilken stjärna!Torsdag var Amanda hos mig för att trimma Bella lite inför söndagen. Jag red Viva samtidigt och vi gick till ängen och körde ett pass där. Jag gillar att träna på olika underlag och i olika miljöer. Bella var superfin det passet. Vivan med, även om hon har en åsikt eller två ibland när jag vill sätta lite mer ram i galoppfattningarna. Men hon ger en häftig känsla, tar en verkligen med framåt. Inget tungt och segt kallblod där inte! Efteråt trimmade jag Tingla lite på ridbanan, en check inför fredagens start och hon kändes jättebra.

Meetinget smygstartade med en LA.3 fredag kväll som jag och Tingla samt Amanda och Vidar var anmälda till. Tingla var rakt igenom klockren, från framridning till tävlingsmoment. Vi red på fina 65.28% - nytt rekord i klassen för oss. Vi låg på placering ett tag men landade på en fjärdeplats av 12 starter med under 2% till segrarens resultat. Det kändes som en stark insats i ett fint startfält. Vår stora akilleshäl med nosen som vill hamna på sned verkar vi kommit till rätsida med under de två träningar vi ridit för Issa för nu kommenterades det i betydligt mindre utsträckning. Lördagen spenderades delvis som överdomare men jag hann också med att göra veckans höpackning med hjälp av Micke samt rida två hästar. Jag hade tänkt skritta ut Tingla men hon var så pigg så det blev en del trav- och galopp med. Bella trimmade jag ett kortare pass på ridbanan och hon var riktigt wow i blåsten. Fick det där lilla extra trycket men var ändå i ramen. Sen fick hon ett bad och lite frisering.

Söndag morgon red jag ut en pigg och glad Vivan innan Micke och jag lagade staketet till sommarhagarna. Jag räknar med att släppa dem på första delen om drygt 1,5 vecka. Vid lunchtid var det dags att ta in Bella och efter lite puts åkte vi ner till SRK. Det var stor skillnad jämfört med när vi var i Hudik med henne. Nu blev det tio poäng på hantering och framridning. Framför allt var jag riktigt imponerad av framridningen. Jag har fortfarande bilden av henne och Amanda på näthinnan. Hon var så fin och hanterade de andra hästarna så bra. Ur hennes synvinkel känns det verkligen som hon vann framridningen.

Men det var värre inne på banan. Bella gjorde stora ögon över de tre stora blå domar-kurerna. Sen var högtalarna bas, staketet, de som satt på läktaren lite läskiga också. Denna gång blev hon väldigt introvert och Amanda hade ett styvt jobb att hålla kursen genom programmet vilket syntes på procenten. Dock räckte de till ett kval till öppen LB på Fjord-SM så nu är alla hästar färdigkvalade till allt vi ville starta på SM. Vi åkte hem med Bella, släppte ut henne i hagen och jag avslutade helgen med att döma en LA.3. En bra helg!

Eftersom Bella varit tittig på de starter hon gjort i år har vi planerat om lite och låter nog henne göra någon fler start och Tingla någon färre. Tingla har ändå rätt stor rutin och där är det mer styrka och grundjobb som behövs till än att tävla mycket. Hon går ju också hoppning så det kommer ändå bli en del starter. Bella är tvärtom. Hon är väldigt fin i grundjobbet men behöver rutin för att kunna vara avspänd och visa det hon kan inne på tävlingsbanan. Hon har så stor potential och jag är säker på att hon kommer att blomma när tiden är mogen. 

För ännu visar hon inte just detta jag skrev om i början av inlägget, ett korrekt program, även om man ser att hon har en grund att stå på. Det har alltid varit Lucidors styrka. Han må vara liten och ingen raket men han har aldrig varit tittig utan alltid presenterat ett korrekt program från punkt till punkt och det kan man ofta komma långt på i lätt klass. Jag avslutar med att visa några av de fina bilder Victoria tog på Bella och Amanda i söndags: 

10 May 2022