Årsdebut på ett bra sätt

Nu är påsklovet slut och vilket härligt lov det varit! Helt underbart väder, vi har verkligen fått en försmak på våren. Jag har varit ute massor och hunnit såväl ladda batterierna som fått massor gjort. Vi har fått hem torrhö i småbalar så det ska räcka till i höst, ca 2,3 ton ligger nu i förrådet. Det är inget gräs i hagarna ännu men de går ju ändå och noppar och äter rötter. Den aktiviteten räcker för att Tingla inte ska bli så matarg som hon blir om vintern och Irma inte ska äta upp stolpen så nu har jag dragit ner rejält på fodret för det är nu i ca 1 månad jag har guldläge att försöka få ner dem lite i hull innan gräset börjar växa. Jag kommer köra samma koncept som i fjol med att öka hagen successivt. Kanske delar jag dem så att de som ska på SM får äta ännu mindre än de andra också. Viva har gått fyra pass i veckan. Jag har trimmat på banan med WE-inspiration. Hon klarade fyra slalom med sju meter mellan i balanserad galopp. Väldigt bra och det blev ju faktiskt hennes första metrar förvänd galopp. Att gå sidepass med bom under magen gick också bra. 

Sen har jag ridit ut henne en gång och Julia en gång. Julia hade sällskap av mig och Bella. Det fungerade väldigt bra att rida dem tillsammans. Det var ett tag sen sist men båda hästarna har växt och mognat i vinter. Veckans fjärde pass var tömkörning med loksele och draglinor. Det gjorde hon så himla bra! Julia var med oss och höll emot i linorna och Vivan la sig i selen och drog. Hon var också helt cool med att linorna gick emot benen och skramlade. Hon råkade ställa sig på den ena så hon hamnade lite i ett låst läge men även detta löste hon väldigt bra. Det var länge sen vi övade detta sist men hon mindes verkligen. Vi har även låtit henne bekanta sig lite med rockarden. Gå över och i skaklarna och stå i den när vi lyfter upp dem. Det gjorde hon också bra och lugnt men jag såg på hennes minspel att detta är något hon behöver repetera för att bli helt bekväm i. Hon är så lätt att läsa, det är bara att se på öronspelet, uttrycket. Bella har också haft en jättebra vecka! En uteritt med Tilda och en med mig, ett tömkörningspass på banan hemma också två pass på bortaplan. I tisdags lastade jag henne och for ner på SRK för en dejt med Amanda. Vi körde framridning i lilla, programmet i stora och skrittade av på utebanan - lite som att det varit tävling. Riktigt bra jobb av både Amanda och Bella, det såg säkert ut när de red igenom programmet. I dag gjorde de det i skarpt läge för första gången i år. Amanda tävlade ju henne två gånger i fjol också men då var det LC och på Jättendals ridklubb vid båda tillfällena, dvs en plats hon varit på och tränat en hel del. Vi hade åkt dit och ställt fram staket och övat till och med. Nu var det en helt vanlig tävling på en plats där hon aldrig varit och dessutom debut i LB.2 så en mycket större utmaning. 

Hon är verkligen orimligt rädd för hästar av annan färg. De kan komma skrittande 10 m bort eller stå stilla och titta på henne och hon ställer sig ändå och drakblåser, dansar runt och beter sig som hon tror de ska komma och döda henne. Jag antar att det kommer ge sig med mer rutin, hon har ju inte träffat så många icke gula kompisar i livet. Så många som hon sett i dag var nog fler än hon mött livstid. 

Målet med dagen var att ge henne miljöträning, erfarenhet, en bra upplevelse och gärna ett kval till öppen klass LB på Fjord-SM. Och fast hon var rädd hanterade hon dagens uppdrag så himla bra. Framridningen var riktigt bra. Inne i tävlingsridhuset var väggarna/dörrarna som hade olika färger vansinnigt läskiga så det blev ett ojämnt program där superbra stadiga partier blandades med att skygga rejält och lägga in lite extra galopp. Procenten speglade detta men eftersom öppen klass endast kräver två ritter på 55% räckte dagens uppvisning ändå till ett kval.

Bella var nöjd med sig själv efteråt och vi var nöjda med henne. Det glädjer mig framför allt mycket att se hur pass hon accepterar situationen fast hon är rädd. Hon ber ryttaren om hjälp att lösa situationen åt henne och inte som tex den unga Mirang som tog saken i egna händer. Det är så mycket lättare med en häst som vill göra rätt, bara den får skaffa sig erfarenheten att lösa de utmaningar den ställs inför. 


Tingla har också haft en kanonvecka. Tre uteritter med mig, en träning för Issa och så har även hon gjort årsdebut med Amanda på ryggen. Träningen i torsdags var så himla bra! Jag var nöjd även första gången men denna var helt annan kvalité. Jag kom åt henne på ett sätt det var länge sen jag gjorde i galoppjobbet och hon blev så himla fin! Det känns så bra att vi hittat en tränare som passar oss här på hemmaplan. Tävlingen i lördags var jättebra, Amanda tyckte nästan det var deras bästa gemensamma start. 3* tävling med 177 starter den dagen så det var ponnyer precis överallt. Lite för många för Tinglas smak så vi tog henne av framridningen efter en stund och skrittade fram lite ute istället innan hon fick komma in på framhoppningen. Det var nog ett bra val, så vi inte satte spänning i henne. Hon hoppade super på framhoppningen och även inne på banan. Det var en del att titta på men hon var riktigt cool, gick in och gjorde jobbet med spetsade öron och sin härliga energi men utan att slåss för mycket om tempot så en prydlig nolla i LC blev det. Jag tror att de träningar Amanda ridit för Pia gett dem fina verktyg och rutin så de ska få rida fler framöver. Som de hoppade i lördags känns en LB-debut i höst inte alls omöjlig. Jag åkte hem med Tingla och sen tillbaka för att se Amanda och Vidar sätta en snygg nolla i LB. Jättefin runda. Så kul att vara ute med fjordligan, man blir stolt! Lusse har gått ett pass med mig på SRK och två uteritter med mamma. Det blev lite mindre än vanligt pga hennes ridsällskap var sjuk. 

Irma har också fått jobba denna vecka, hela tre pass. Ett på töm ensam ute i skritt och trav, ett pass med lokselen och draglinorna (superduktig, fick också jobba lite med motstånd) och ett pass där vi lekte med vagnen. Hon "drog" den ca 100 m och även i sväng. Hon är helt cool på att gå mellan skaklarna och att de kommer mot henne sida. Vi tränade även på att ställa upp henne i skaklarna och det är hon en klippa på fast hon bara gjort det ett par gånger. Nästa vecka kommer hon troligen få helvila. Jag är bortrest under veckan och har full huggning på helgen så det passar bra att smälta denna veckas riktigt bra jobb. 24 apr 2022