Är man inte motiverad får man hitta på något annat

Jag har som jag skrev i förra inlägget känt mig lite utan styrning efter att ha satt check på årets mål i somras. En ny riktning ska stakas ut men ännu är den lite flytande. Dels skulle jag vilja hitta en ny ryttare till Bella i vardagen nu då Tilda ryckt in i lumpen. Vet du nån som skulle vara intresserad, hör av dig!

Irma har ju åkt väldigt lite transport även om hon lasttränats mycket. Efter att ha åkt långt till Wången ville jag ta en check att hon fortfarande tyckte trailer var ok så i lördags lastade vi henne och Bella och åkte till en närliggande privat ridbana för att ta ett pass. Och vilken klippa hon är! Hon traskade rakt in transporten både hemma och på bortaplan. Micke promenerade runt med henne medan jag tömkörde Bella och sen släppte vi dem lösa en stund. Då visade båda upp väldigt trevliga gångarter. En bra utflykt med andra ord.Irma har även jobbat ett pass med svängeln hemma, skrammelträning på grus och asfalt. Hon blev skrämd av en bil och linorna trasslade sig men hon visade oss att hon har den goda egenskapen att frysa i stället för att fly då hon blir rädd. I går adderade vi nästa steg, däck bakom svängeln. Det fungerade lika bra. Jag provade även att sätta mig på däcket men det blev väl tungt. Däcket grävde upp lite spår i banan så när vi tagit av det fick hon sladda den jämn med svängeln igen. Hon är så himla duktig i detta arbete, känns inte alls som en tvååring. Lusse har vardagen rullat på med. Han har gått i skogen med mamma sex pass och med mig två. Han har helt återhämtat sig från koliken och inte visat några tecken alls i den vägen igen.

Vivan har jobbat på med varierat arbete. Jag har ridit ut henne tre pass och Julia två pass. Sen har Neelia trimmat dressyr med henne på ängen ett pass och jag har ridit WE-hinder hemma på banan ett pass. Jag är lite sugen på att lasta henne och åka till banan vi var med Bella och Irma framöver. Det är en kort resa och bra miljöträning. Vi får se vad vi kan få till.

Bella har fått jobba varierat. Jag har ridit ut henne sju pass och trimmat WE-hinder hemma på banan ett pass. Det gjorde hon så himla bra! Jag red samma övningar med både Tingla och Viva och slalomen i galopp var absolut enklast på Bella. Sidepass var lite klurigare men hon fick till det när hon fått tänka över det hela en stund.Sen har hon varit ute och miljötränat. Dels åkte hon med sin dotter på utflykt och jobbade fint på töm och dels har hon varit på Björkbacke. Det passet fick hon följa med Tingla som skulle hoppträna med Amanda inför helgens tävling. Mest miljöträning blev det nog för mig då vi red på stora utebanan med galopptränande föl på ena sidan paddocken och busiga beteshästar som hördes men inte syntes bakom skogen på andra sidan. Bella blev rädd men var klok. Jag var lite fjantig först men sen sparkade jag mig i baken och trimmade i alla gångarter och red lite bommar. Bella avslutade med att hoppa en liten bana med Amanda på ryggen när hon var klar med Tingla. Det gjorde hon med stort självförtroende och glädje. En riktigt bra kväll. Jag har som mål att göra lite mer sådana här grejer med Bella under hösten.

Tingla har i vanlig ordning också jobbat varierat. Tre uteritter med Julia och en uteritt med mig. Sen har jag trimmat WE på min bana hemma ett pass och åkt till SRK och ridit ett dressyrpass i ridhuset. Det var inte vårt bästa pass men det tror jag beror på att underlaget var dåligt harvat. Jag hoppas skötseln av maneger kommer i gång i takt med att ridskolan gör det. Tingla är inte speciellt underlagskänslig så när hon känns tung och stum är det inte bra. Hon har hoppat ett pass med Amanda på Björkbacke som gick super och gjort höstens första hopptävling i söndags.

Tävlingen var i Hudiksvall och de startade först en LC som de satte en säker nolla i och därmed ett kval till SM 2022. Sen var det dags för debut i LB. En i mitt tycke ovanligt svår avdelning B med tio hinder och tolv språng varav två kombinationer. Linjerna i LC var väldigt enkla men till LB var det klurigare med ibland långa transportsträckor. Tingla och Amanda var inom maxtiden och red över 1 min och 30 s så banan var lång. Jag var lite osäker på hur hon skulle ta sig an den men hon visade mig att jag inte behövde vara orolig. Hon rev tvåan lätt, troligen för att hon tittade till på bockarna under. Sen låg alla bommar kvar ända fram till sista oxern där hon blev lite lång och petade bakbommen. Men över lag såg det säkert ut, en väldigt fin runda.

Sen är det tyvärr lite dåligt med tävlingar som passade in. Jag ska döma några helger då det var passande tävling bl.a. Så nu blir det nog inget förrän eventuellt i november om väglaget är ok att åka då. Däremot ska Amanda och Tingla få träna en del så de får mer rutin på linjer och svårigheter som kommer med LB-nivån.

Jag kommer fortsätta rida dressyr med henne men har insett att hon är starkare i hoppningen och vill ge henne chansen att utvecklas där. Amanda och jag är också sugna på att ta upp körningen med henne. Kanske byter vi så jag groomar och Amanda kör, vi får se. Som ett steg i denna riktning spände Micke och jag för henne i tisdags för ett kort pass, kolla så grejerna fortfarande passade och inte bromsar rostat osv. Jag kan nog räkna på en hand antalet gånger vi kört de senaste åren, vi var mest aktiva med körningen 2015-2018. Men Tingla visade oss att detta kan hon och att hon älskar att dra. Vi körde ner till stora vägen och sen joggade i lite lätt på banan i trav ca 10min innan vi skrittade av ute. Hon kändes jättefin och framför allt väldigt glad. Hela kvällen såg hon glad ut i stallet. Så hon måste absolut få gå i vagn mer – detta är hennes grej.  Så planen för hösten blir lite mer träning i hoppning och körning med Tingla och lite mer miljöträning med Bella. Sen har jag planerat att träna dressyr för Issa med båda och de ska få göra några starter var i dressyr. Målet med Tingla är att få henne färdigkvalad till SM 2023 i dressyr så vi kan satsa mer på hoppningen och körningen till våren. Viva skulle jag också vilja göra någon utflykt med utöver basjobbet vi gör hemma. Just nu har de dock grävt upp halva Kovland så jag kör ogärna släp däråt med en häst som har lite issues för transporten. Det har varit så här över en månad så det är lite drygt. Både Bella och Viva ska gå ÅFFs KM  hemma hos mig i oktober. Irma ska vi fortsätta inkörningen med.

 

31 Aug 2022