2020 - en årskrönika över ett annorlunda men bra hästår

Målen inför 2020 och hur det gick:

Lucidor: ha kul hop! Bli säker i bytena, påbörja serier. Rida Msv B med 60% på regional tävling. Här kan jag verkligen sätta check med ett stort leende. Det blev inte så många starter för oss detta annorlunda år, en i Msv C och två i Msv B men vi nådde dröm- och slutmålet på tävling tillsammans då vi satte över 62% i Msv B. Roligt tillsammans har vi haft. Faktum är att det varit skönt att det inte varit så mycket fokus på tävling. Vi har unnat oss att busa mycket ihop och lekt med bytena som nu är rätt säkra till vardags. Jag njuter av att stå upp i lätt sits och känna vinddraget i håret för att sedan sätta mig ner och rida en serie efter en sandväg i skogen.



Qharma: ge henne mer rutin och hitta jämnare bjudning på tävlingsbanan. Fortsätta befästa LA-rörelserna. Eventuellt starta LA under hösten om vi hinner skaffa oss tillräcklig rutin. Jag la mycket tid och fokus på Qharma under det första halvåret. Vi åkte mycket till ridhus och tränade men också till annan miljö att rida ut i och andra utebanor. Vi testade på lite WE och tränade en del med bommar. Vi la tid på lastträning vilket gjorde henne så säker att jag kunde lasta och åka med henne själv. Vi red en lokal start innan det blev tävlingsuppehåll, en LB.3 bland ridhästar som vi vann med nästan 3% marginal till tvåan. Vi red även en LA.1 Online dressyr på drygt 61%. När jag skrev årskrönikan 2019 flaggade jag för att detta skulle bli året jag blev tvungen att sälja hästar och så blev det. Qharma såldes i juli till Tilde Almgren och bor numera ca 3 h bort.



Tingla: få föl. Ridas igång inför tävling 2021. I slutet av juli var det äntligen dags, Långdansens Livar kom till världen i blixtrade hastighet. Livar är en härlig personlighet, väldigt lik sin mor med ett enormt självförtroende. Cirkeln sluts då Amanda och Helena som ju funnits med i Team Långdansen sen 2014 köpt Livar och han flyttar till dem preliminärt i slutet av januari. Tingla är igångsatt och målet är att ha henne redo för LA dressyr då tävlingarna öppnar upp igen.



Bella: få föl. Utbildas vidare i ridning mot tävlingsbanan. I slutet av maj föddes Långdansens Irma och jag insåg tidigt att hon var en keeper. Att sälja Qharma gick lättare då jag visste att det gjorde att jag skulle kunna behålla Irma. Snälla, mjuka, fina Irma som jag tror kommer passa mig som handen i handsken. Bella har varit en fantastisk mamma och lika fantastisk är hon som ridhäst. Hon är helt igångsatt och rids för fullt för åldern. Vi har låtit henne testa vingarna med nya vägar, mer ridning i trafik och på ängar och hon har svarat upp på allt med ett "jajamensan!" 



Viva: ridas in, påbörja inkörning, visas på sommarpremiering och eventuellt Riksutställning. I början av året hade vi en faslig halka så Viva skoddes ett halvår tidigare än jag först tänkt mig. Det medförde att jag gjorde mycket mer med henne under vintern då vi blev oberoende av underlag. Hon reds in och det gick som en dans. Precis som sin mor verkar hon fötts inriden. Inkörning påbörjades. Vi köpte en loksele till henne och jag har tömkört henne massor, även en del med draglinor då jag haft sällskap. Hon visades på sommarpremiering och fick diplom med 41 poäng. Någon riksutställning blev det inte i pandemins tecken men vi deltog i SFF:s digitala utställning med utländska domare där hon kom 3:a av 6 treårsston som alla fått diplom.



Annat som hänt under året...

Amanda har varit här lite mindre än tidigare år då vi båda periodvis minimerat umgänget pga. smittspridning då den varit stor här. Men hon har ridit en del på unghästarna Bella och Viva samt pysslat med Livar. Helena har under fölvaksperioderna varit här desto mer. Min högre hand, supernanny, bodde här 10 nätter och var ett stort stöd före, under och efter fölningarna. 

Julia har funnits med i teamet och red främst Qharma fram till försäljningen men även lite på Bella & Lusse. Numera återfinns hon dock på Tinglas rygg. Jag är så tacksam över vårt inarbetade koncept.

Ny i teamet: Tilda 17 år som började här i höstas och rider främst Bella och Viva. På sikt ska hon få vara med och hopputbilda dem.

Det har blivit färre träningar för Camilla Lindh i och med smittspridningen men de som varit har varit bra och lärorika! Jag har tränat Lusse och Qharma.

I år har tävling till stor del legat nere och under perioder har jag heller inte velat åka ut då smittspridningen varit stor. Men under de perioder det varit lugnare hann jag vara ute och döma 12 dagar samt har gått fortbildningskurserna inom dessa områden så det blev en del ändå detta bakvända år.

Jag jobbade hemifrån under delar av året vilket gjorde att jag fått en närmare kontakt med hästarna då jag ser dem mer i vardagen.

Vi har slutförde vårt stora byggprojekt med carport och kallstall och årets fölningar skedde där inne. Så skönt att ha fler boxplatser på gården och de övriga extra utrymmen som blev där.

Ridbanan fick en make over med nytt staket och 67 ton nytt underlag. Det blev jättebra.

Jag köpte en ny transport, ett Ume B50 då Viva hellre verkade vilja åka baklänges. Tanken med denna investering är att vi inte ska behöva hyra buss för långresor till t.ex. SM utan hästarna och packningen ska rymmas i denna.

Tingla stambokfördes pappersvägen med AB-prestation.

2020 blev ett väldigt annorlunda år på många sätt men jag skulle ändå inte säga att det varit ett dåligt år på hästfronten utan tvärtom väldigt bra. Inte minst för att jag fick två friska fantastiska föl!

Mål inför 2021:

Lucidor fortsätta ha kul ihop! Inga krav på utveckling utan göra lite som andan faller på.

Tingla träna vidare och komma tillbaka till nivån hon var då hon betäcktes, stabil i LA. Om smittläget ser annorlunda ut och vi hinner kvala rider vi kanske SM, annars inte. Det är inte det viktigaste, det kommer fler år. Hon skänker så mycket glädje i vardagen oavsett.

Bella stambokföra henne, antingen med ridprov eller att hon om hon känns redo får gå nån-några starter lokal dressyr och vi endast exteriörvisar henne. Bella är en häst jag verkligen tror på inför framtiden så jag vill skynda långsam och stärka henne i den takt hon visar att hon är redo för. Planen är att Tilda och eventuellt Amanda ska få hoppa in henne i vår. Om landet ligger rätt kan det bli nån pay and jump.

Viva fortsätta utbildas i ridningen mot tävling. Om det blir debut 2021 eller senare får framtiden visa. Jag är också sugen på att köra in henne men velar lite om jag ska ta hjälp eller fortsätta själv.

Irma ska utbildas för åldern, dvs lite promenader och kanske tömköras till hösten. Men mest ska hon få vara unghäst och leka med sina kompisar, växa och bli stor.

Blev ditt häst-2020 som du hoppats?

30 Dec 2020