2015 -en årskrönika

2015 har varit ett år där en del inte gick som det var tänkt men också där en del gick så mycket bättre än jag ens vågat hoppas på.

Jag formulerade mina mål kring Shira så här:
 fortsätta stärka henne inför mitt långsiktiga mål med henne som är 60% i St georges. Tävlingsmål 2015 är att göra stabila rundor i Msv B där jag har en bra känsla. Jag vill inte sätta upp krav på procent eller placeringar. I år ska vi få vara praktikanter i klassen och göra vårt bästa och det är gott nog. Det viktigaste målet med henne är att det ska fortsätta att vara kul. Att det inte ska bli negativ press eller stress. Jag ska fortsätta rida för Mats och Ingrid på den inslagna linjen.

Under årets första halvår följde vi också de målen. Vi tränade ganska intensivt både för Mats och Ingrid och tog stora kliv framåt. Vi startade en Msv C på 65.85% och tog då en andraplacering. Sedan red vi två Msv B.2 med ett snitt på 62.51% samt fyra Msv B.4 med ett snitt på 58.66%. I den klassen var vi just praktikanter, vi satte inte bytena då hon blev spänd i tävlingssituationen och då blev linjerna för svåra. Men det var precis på väg att lossna när hon i juni skadade sig, i vår sista Msv B.4 innan skadan red vi på 60.0%. From mitten av juni har hon dock varit konvalscent så dags dato har hon vilat lite mer än sex månader.

När det gäller Lusse var målen formulerade så här: fortsätta stärka honom inför framtiden. I dressyren ska vi starta LA, kanske nån Msv C, det beror på hur han känns. Ta det sista kvalet till SM och även göra en satsning på att kvala till NM. Då behöver vi höja våra procent i LA en hel del så ska vi ro i land med detta måste vi fila på! Går det inte så kommer det nya chanser, han är ung. Jag vill också lägga en hel del krut på WE'n då det är en gren som passar honom som handen i handsken. Det skulle vara jättekul att åka söderut och rida nån lite större tävling i WE.

Vi har startat en hel del LA-klasser men ingen Msv C. Sju lokala/regionala LA har vi ridit som stor häst ekipage med ett snitt på 62.73% och det är mycket bättre än fjolårets facit. Nu under hösten lossnade det rejält och vi kammade hem en seger i LA.1 och en tredjeplacering i LA.3. Jättekul! 2015 har varit ett riktigt bra tävlingsår med Lusse.

Vi har också ridit två WE LB med seger i båda. Det blev ingen start söderut men vi deltog i cliniq för Ulrika Pernler och det var jättekul! Jag har också ridit honom på en hel del träningar för Ingrid och Mats i dressyr.

SM/NM var lite stolpe ur som jag skrivit om tidigare. Vi red både NM och SM men resultatet blev inte på topp i NM och jag var ju även väldigt förbannad på folks beteende under detta meeting vilket jag tror kan ha påverkat negativt. Guld på utställningen och en åttondeplats av 23 i SM-dressyren på 65.96% tar vi med oss därifrån, resterande faller mer under gör om och gör rätt. Under 2015 har jag annars jobbat mycket med min egen inställning inne på banan då jag tävlar Lusse och det har gett resultat.

Vi har även ridit ÅFFs KM i bruksridning och är uttagna som deras representant till SM i det 2016.

Lusse har också fått hoppa en del med Amanda på ryggen. De har ridit tre klubbtävlingar och en lokal tävling på 60-70 cm och haft 4 fel i samtliga starter. Även om det inte blivit någon fullträff -ännu- så har hoppningen varit jättebra för arbetet med galoppens styrka och bärighet. Man ser också hur otroligt roligt han tycker det är att hoppa, det blir en hel del sprall och bus efter hindren. Lusse är även under året slutmätt till 140.0 cm dvs en c-ponny.

Tingla hade ett par mål hon med, som lydde så här: Tingla är ung så där tar jag saker lite som det kommer. Fortsätter hon utvecklas så här fint kommer hon troligen att hoppas in i sommar och kanske gå nån liten pay and jump. Vi ska fortsätta med körningen och kanske köra nån klubbis pay and drive. Kanske blir det nån mindre dressyrtävling också. Det beror på hur hon känns. Hon får den tid hon behöver. Jag vill även prova att rida lite WE/bruks-hinder med henne hemmavid och åka och träna för instruktör under året.

Hon blev inhoppad och gick en klubbtävling, ÅFFs KM 50 cm clear round med 4 fel. Vi körde massor både hemmavid och deltog i två träningsläger som gav mig väldigt mycket. Vi har också köpt en maratonvagn och kört henne en hel del med den. Dressyr gjorde hon fem starter, fyra med mig och en med Amanda. Med mig hade hon ett snitt på 62.31% i LC och 61.0% i LB. Väldigt bra av en 4-årig c-ponny bland de stora hästarna! Vi tog till och med hem en placering i en LC.1.

Vi har lekt lite med WE/bruks hemma, men främst från marken. Dressyr har vi åkt och tränat för instruktör fyra gånger och hoppning i grupp en. Över huvud taget skulle jag säga att allt kring Tingla gått otroligt bra, mycket bättre än jag ens vågat hoppas på. Hon är i dag en mycket allsidig, trygg fyraåring med en extraordinär inställning till arbete som både kör- dressyr- och hopptränare berömt.

Målen med Qharma var: Ridas in. Kanske köras in, det beror på hur hon reagerar då vi spänner för henne. Hon ska tränas för och förhoppningsvis delta i treårstest. Hon ska visas på sommarpremiering.

Och inriden blev hon! Hon var riden i alla gångarter både på banan och i skogen innan jag ställde av henne på vintervila. Dock inte riden ensam ute, utan bara i sällskap av fotgängare eller annan häst då hon inte helt otippat visade sig vara en energisk lite sprallig fröken även under ryttare. Inkörd blev hon inte, vi hade en incident med däcket så sedan avbröt jag den biten och fortsatte bara med tömkörningen och där har hon däremot fungerat väldigt väl. Hon tränades för treårstestet, var iväg på löshoppning på bortaplan flera gånger och löshoppades även hemma och har visat upp fin spänst och teknik. Men då hon fick 42 poäng och diplom på sommarpremieringen i Rättvik valde vi att skippa treårstestet och istället åka och visa henne på Riksutställningen där hon ju kammade hem en hedrande andraplats. Även med Qharma har saker och ting gått fantastiskt bra i år.

Om jag tittar till mig själv så var 2015 året där jag började ta tag i att träna mig själv. Jag har börjat ta promenader och jogga samt tränar "hemmagym" med hantlar, matta och pilatesboll. Jag har köpt en ny fin bil vilket gjort det lättare att åka och träna med hästarna och att göra längre resor med dem. Jag har deltagit i domarkurs och varit ute och dömt mycket, 21 dressyrtävlingar och 2 WE-tävlingar. Jag har även haft en hel del träningar i WE såväl enskilt som i grupp samt träningar i/tömkörning av andras hästar.

Och nu är det dags att sätta upp mål för 2016 och här känns det svårt att formulera något eftersom en hel del ännu hänger i luften. Lucidor kommer jag att fortsätta träna och tävla på samma nivå som nu. Vi är redan färigkvalade till SM 2016 i dressyren. Men alla tre stona är ännu ett ganska oskrivet kort. Jag tror att 2016 kommer att bli ett spännande år, hur det än blir.

 

18 Dec 2015