2014 -en årskrönika

 

Så här formulerade jag mina mål med Shira under 2014:

I vinter är målen att fortsätta konditions och styrketräna henne ute. Hon ska gå på varierade underlag och klättras mycket. Hon ska jobbas mer tuffa pass med galoppintervaller men också skrittas ut på lång tygel. Hon ska tömköras och vi ska fortsätta arbetet med att samla galoppen på töm (målet är att jag ska kunna gå bakom då hon galopperar) samt trav med förändringar mellan tramp till mellantrav. Ridning på bana/ridhus blir mycket styrkejobb med basövningar. Hon måste bli kvickare i fötterna, sitta mer, komma upp mer fram. Rörelsemässigt ligger fokus mycket på skolorna. Och så vill jag utveckla galoppjobbet med lite enklare förberedande piruettjobb och bytesjobb. Saker vi påbörjat tidigare men lagt ner under just tävlingssäsong för att inte trassla till det. Vi är ju kvalade till Msv B men jag går inte in i en förrän jag känner mig säker på att vi är redo. Men jag hoppas vi kan vara där nästa höst. Jag är beredd att arbeta för det och jag har god hjälp i Johanna, Ingrid och Mats. Jag hoppas 2014 blir Team Shiras år!

Kring Lusse såg målen ut så här:

Nu följer en vinter med mycket styrke- och konditionsträning. Sen kommer vi tillbaka igen 2014. Förhoppningsvis ännu starkare och bättre. Målet och drömmen jag vill uppnå med honom på sikt är Msv B dressyr med godkända procent och medalj på Fjord-SM. Det lär inte bli år 2014 men kanske i framtiden, vem vet? Vad jag hoppas göra under 2014 är starta en Msv C med hedern i behåll.

Och kring Tingla:

Kunna ridas ute och på bana ensam och med sällskap i alla gångarter. Köras in och kunna köras på bana och ute. Genomföra treårstest och sommarpremiering.

Och kring Qharma:

Kunna lastas. Tömköras och eventuellt dra däck eller liknande. Öva ledarskap och få henne mer smidig i hanterigen.

Hur gick det då?

Jo, ganska bra! 2014 blev verkligen team Shiras år! Jag har tidigare skrivit om våra framgångar på tävlingsbanan som känns nästan overkliga, det var inget jag ens vågat drömma om, att det skulle gå så bra. Att hon skulle bli en sån stabil rosettplockare i Msv C och att vi till och med skulle vinna en LA samt debutera Msv B på 61%. Bytena sitter numera ganska bra, det blir sällan några katastrofer längre. Piruettjobbet har vi nosat lite på och hon har förhållandevis lätt för det. Skolorna har vi nött massor och de har förbättrats även om det finns mer att utveckla på den fronten. Hon är mycket bättre i formen, ett resultat av att hon faktiskt blivit kvickare i fötterna och orkar sitta ihop hela vägen i längre sekvenser. Hon är superfin i tömkörningen och ja, jag kan i dag gå raskt bakom då hon galopperar på töm. Men det viktigaste med Shira var nog ändå att vi kom till läget där vi har kul tillsammans. Där jag övervann de hinder som angjort begränsningar för mig i vad jag velat göra med henne på grund av att jag inte rått på henne då hon blivit het och nervig. Där jag gång på gång utökade min konfortzon med henne. Där uteridningen ensam började fungera jättebra och vi nu red på alla vägar häromkring och inte bara valde de som inte har störningsmoment. Där jag började rida henne mycket på platser jag tidigare undvikit men alltid velat rida på, såsom att åka till en strand och galoppera samt trimma och konditionsträna på öppna fält. Där jag red våra första utomhusstarter och vågade rida ärevarv på henne. Där hon och jag hittade sätt att komma ur även situationer som tidigare varit svåra och hon började gå fram för skänkeln även då hon var rädd och spänd.

Med Lusse var tävlinsgåret mycket av "första utanför placering". Dvs vi fick inte in de där riktiga fullträffarna, något jag delvis tror beror på att jag la mer krut på Shira och delvis att han nästan bara gick regionala LA-klasser, dvs konkurrensen hårdnade jämfört med tidigare år. Han utvecklades stadigt framåt men jag hade hela tiden en känsla av att vi hamnade lite mittemellan i dressyren, i ett läge som var skört och där han ska vara på sikt men som också gav missar ibland då han inte orkade fullt ut vilket kostade poäng på tävling. Han gjorde ett fint SM där vi låg på 71% och blev andraplacerade i LB'n men i årets anda blev första utanför i SM-klassen LA'n med 65%. Annars var årets signum variation! Jag har utöver dressyren tömkört och hoppat honom en hel del och inte minst tränat WE. Vi testade WE första gången i januari och fick genast blodad tand. Efter det tränade vi en hel del på egen hand och en helg för Paulo Bastos. Vi red två starter i LC. Den första låg vi i ledning efter dressyren men jag tabbade mig och red fel väg i tekniken. Den andra hade jag huvudet på skaft och Lusse var med på noterna så den starten vann vi efter seger i dressyr och teknik och lite längre bak i listan i speed. Jag började träna byten i språnget med honom och vi debuterade Msv C på nästan 60% så det målet får jag säga var uppnått. Nu är ju Lusse inte bara min, utan mammas på både pappret och på halvtid i realiteten. Och där känns det som att han uppnått väldigt fina resultat i att vara mammas skogsridningsprins!

Tingla reds och kördes in under året och deltog i sommarpremiering samt treårstest. Allt med henne gick som en dans. Hon har så enkelt för sig så hon har kommit väldigt långt i sin utbildning på förhållandevis få pass. I dag arbetar hon i en trevlig unghästform i skritt och trav, tar båda galopperna på kommando, är riden på bana, fält, i skogen och i trafik med och utan sällskap. Hon har harvat ridbanan, dragit timmer och är körd för rockard på bana och ute efter vägarna. Hon har löshoppat och genomförde sitt treårstest jättefint med 44 poäng som gångartstalang och 45 poäng som hopptalang (klass 1). På sommarpremieringen fick hon 39 poäng, dvs klass 1. Hon har med andra ord uppfyllt alla sina mål med råge!

Qharma har gått från en ganska brötig unghäst till en jättetrevlig unghäst! Lastningen har fungerat bra det vi övat. Hon är tömkörd med skramliga draglinor men har inte dragit något däck eller liknande ännu. Jag har promenerat, lösgalopperat, ledarskapstränat samt löshoppat henne i perioder. Många bäckar små har lett till en å.

Under året har jag tränat regelbundet för Ingrid Nyström och Mats Eriksson som hjälpt framför allt mig och Shira men också mig och Lusse att komma vidare i dressyrens mysterium. Jag har även ridit för Camilla Lindh vid tre tillfällen samt tränat för Paulo Bastos två gånger. Johanna Hammarstrand red Shira ett par gånger i våras samt tog årets första utomhusstart på henne vilket gav Johanna hennes första Msv C placering! Jag tycker att jag hittat min linje och mitt system i ridningen på ett bättre sätt än tidgare vilket gör mig tryggare som ryttare. Jag har fått döma mycket i år, hela 21 dagar, vilket känns jättekul! Jag har gått fortbildning som dressyrdomare samt även vidarutbildat mig till WE domare lätt klass.

...och hur blir då målen inför 2015?

Shira: fortsätta stärka henne inför mitt långsiktiga mål med henne som är 60% i St georges. Tävlingsmål 2015 är att göra stabila rundor i Msv B där jag har en bra känsla. Jag vill inte sätta upp krav på procent eller placeringar. I år ska vi få vara praktikanter i klassen och göra vårt bästa och det är gott nog. Det viktigaste målet med henne är att det ska fortsätta att vara kul. Att det inte ska bli negativ press eller stress. Jag ska fortsätta rida för Mats och Ingird på den inslagna linjen.

Lusse: fortsätta stärka honom inför framtiden. I dressyren ska vi starta LA, kanske nån Msv C, det beror på hur han känns. Ta det sista kvalet till SM och även göra en satsning på att kvala till NM. Då behöver vi höja våra procent i LA en hel del så ska vi ro i land med detta måste vi fila på! Går det inte så kommer det nya chanser, han är ung. Jag vill också lägga en hel del krut på WE'n då det är en gren som passar honom som handen i handsken. Det skulle vara jättekul att åka söderut och rida nån lite störra tävling i WE.

Tingla: är ung så där tar jag saker lite som det kommer. Fortsätter hon utvecklas så här fint kommer hon troligen att hoppas in i sommar och kanske gå nån liten pay and jump. Vi ska fortsätta med körningen och kanske köra nån klubbis pay and drive. Kanske blir det nån mindre dressyrtävling också. Det beror på hur hon känns. Hon får den tid hon behöver. Jag vill även prova att rida lite WE/bruks-hinder med henne hemmavid och åka och träna för instruktör under året.

Qharma: ska ridas in. Kanske köras in, det beror på hur hon reagerar då vi spänner för henne. Hon ska tränas för och förhoppningsvis delta i treårstest. Hon ska visas på sommarpremiering.

 

Det kommer att bli ett spännande år och jag är lyckligt lottad som har fyra så fina individer att förvalta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 Dec 2014