Grevagården & unghästtänk

Jag har besökt SFF:s hingstpremiering/riksutställning två gånger tidigare. Första gången var då vi deltog med Qharma så då var fokus mycket på henne. Andra gången var i fjol då jag var med i teamet kring Vidar så även då låg fokus mycket på den egna visningen. I år åkte jag som funktionär och med mig hade jag min eminenta kollega och vän Helena som också skulle arbeta som funktionär. 

Vi kom fram vid 19.30 tiden och ramlade direkt in i ett bygge av lösvisningsring. Sen rullade kvällen på. Det är så härligt med vissa människor. Fast man inte ses så ofta känns det som i går. Under kvällen fick jag se både Kronos 287, Galant 311 och treårs-stoet Dimma ridna innan det var dags för mer hästsnack i Emmas husbil. 

Lördagen var vikt åt hingstpremiering. Man gillar ju ofta det man känner igen och mina favoriter bland tvååringarna var Solfin och Stormfin, båda e Fjelltor 303 dvs samma pappa som på Vivan och båda med riktigt meriterat möderne. Men sen gillade jag även Bellas resesällskap från Danmark till Sverige 2016 Resdals Galaxy (vars pappa är en halvbror till Ingvar Halsnaes, de har samma mamma) samt Eromir Frö vars mor är en halvsyster till min Tingla (de har också samma mamma). 

Bland de äldre hingstarna visades 23-åriga Mimer 200 i ett fantastiskt fint skick. Även Stald Kiels Tegn var en hingst som tilltalade mig mycket. Av de 21 visade hingstarna blev sex godkända samt att två fick fortsatt förtroende i aveln efter avlagd sundhetskontroll. Etta bland tvååringarna gick Solfin e Fjelltor-Herman med 41 poäng och tvåa Stormfin e Fjelltor-Trollfin med 40 poäng. Sen var även Resdals Galaxy förhållandevis nära nålsögat med sina 88688 pooäng. Stald Kiels Tegn som redan är godkänd i Danmark och har avlagt bruksprov där godkändes nu även i Sverige med 41 poäng. En härlig dag och jag glädjs med både uppfödaren till Solfin och Stormfin Helen Indrebö samt Sanna Gård som förvaltat dessa guldgossar så bra. 

Söndag innebar riksutställning. Ringen med treårsston är på sätt och vis dagens höjdpunkt men för mig fanns fler höjdpunkter under dagen. Bl.a. fick jag för första gången testa att vara domarsekreterare vilket var lärorikt och spännande. Jag skrev klassen för Shetlandsponnyer på den öppna utställningen. En annan höjdpunkt var att se Kronos 287 flyga fram i ökad trav, inte minst i BIS-ringen. För hur bra en häst än är så spelar samspelet med visaren stor roll och här var han och Johan ett. Det fanns fler sådana exempel under helgen, och de flesta var unga visare. Det tycker jag är jättekul för det betyder ju att det finns hopp om framtiden för Fjordhästen i Sverige. 

När det gäller Kronos uttryckte domarna att han var en av de bästa Fjordhästar vi haft i Sverige på väldigt många år och det håller jag med om. Valet av hingst till Tingla våren 2019 känns väldigt bra. Kronos är en för mig komplett hingst. Han är vacker, har preg och utstrålning, mycket tagel, bra ben, bra gångarter, tävlas aktivt med fina resultat dvs man vet att han har en bra hållbarhet och god samarbetsvilja. Jag hade ju förmånen att få provrida honom i våras och jag tror att han skulle kunna leverera precis lika bra på dressyrbanan som på hoppbanan om man valt att satsa på dressyren. Bra val för mig som vill satsa på hästar till sporten med andra ord! 


TheMa's Tingla 3582 + Kronos 287?


Jag och Kronos 287 

De 60 milen hem gick rätt fort i det trevliga sällskapet. Som vanligt när jag varit iväg är jag full av inspiration då jag kommer hem. Tyvärr har vädret delvis varit mindre inspirerande men det finns ju regnkläder! 

Måndag red jag Lucidor för Ingrid. Ett pass där vi fokuserade på linjerna i Msv C.1 då vi ska tävla det i helgen. Vi är med i SFRK:s div 1 lag och rider den tredje och avslutande omgången på NRF. Qharma fick ett pass på töm i ösregn. Det verkade dock inte bekomma henne, hon dansade fram fast svansen blåste på tvären, hon var dyngsur om kroppen och vattnet smattrade om hovarna. 

Tisdag red jag ut Tingla tidigt på morgonen före jobbet då jag sett att prognosen var regn även denna kväll. Tingla kändes fin och väldigt spänstig. Jag har tyckt att hon varit lite mattare än vanligt nu då hon satt päls så kanske var det bra med några dagars vila under helgen. Jag skulle ha startat henne också på NRF men valde att spara henne till nästa helg istället då planen är att vi ska starta på SRK både lör och sön. Qharma och jag tog en promenad i fullkomligt ösregn på kvällen. 

Onsdag kom Amanda på besök och hoppade tjejerna. Vi värmde upp dem tillsammans och sen hoppade Amanda Qharma. Det var första gången vi la in lite mer titthinder för Qharma och det löste hon fint. Hon är orutinerad och kan ibland titta till, byta galopp eller på andra sätt visa att hon är grön men hon vägrar i stort sett aldrig bara man har lite ben på. Detta pass stannade hon första gången på grinden men resten gick som en dans. Ett litet klipp: (scrolla ner till kommentarer så ligger en film på henne)

https://www.facebook.com/Langdansensfjordhastar/videos/468375803660850/

När Qharma var klar tog jag henne till stallet och Amanda fick fortsätta med Tingla. Ibland kan jag tycka att det är synd att Tingla inte fick bli juniorhäst. Hon är kvick och energisk, lättmanövrerad - en riktig sportponny. Och hon skulle gjort sig bättre med en mindre ryttare, hon ger ett helt annat intryck med den mindre Amanda. Mina 168 cm är på gränsen för en så nätt Fjord som är liten kat d. Men jag kan inte släppa den hästen, hon är min hjärtehäst. Amanda och Tingla hoppade i går en bana på 70-75 cm med fint flyt. Hon är redo att åka ut på nån lokaltävling men jag tror vi börjar med pay and jump till våren för det är inte så roliga framridningar inomhus på lokal ponnyhoppning och utomhussäsongen är ju slut nu. Ett litet klipp: 

https://www.facebook.com/Langdansensfjordhastar/videos/1653952814710047/


På kvällen tömkörde jag Bella. Vi körde först en sväng ute och avslutade på banan. Det är så roligt med unghästar, hur de mognar och lär sig saker under viloperioderena. I våras var det lite svårt med styrningen i trav på ridbana. I skogen är det ju en annan sak, där följer de naturligt vägen. Men detta pass var det inga problem alls att svänga och köra även på volt. Bella är som Ingvar och Tingla, hon försöker alltid hitta balansen och formen utan att man ställer det kravet. Jag tror hon kommer att vara väldigt lättriden. Det har ju diskuterats att LC.1 är ett för högt krav på femåringar på unghästchampionatet men det tycker jag inte alls. Jag tycker det är ett rätt rimligt mål. En häst som rids in på ett vettigt sätt ska kunna gå i alla gångarter i stadig unghästform redan som fyraåring och det räcker för godkänt resultat i en LC. Sen behöver man ju inte tävla mycket, men ett par starter tycker jag inte är något problem bara man håller koll på växtperioder och låter den vila kropp och knopp då det behövs. 

Jag är absolut inte för att man ska sitta och nöta på unghästarna men jag tror inte heller att det är bra att börja sent och sedan forcera utbildningen. I min värld ökar det risken för skador och protester avsevärt mer. Jag tänker att det är bättre att börja belasta som ung och lägga in regelbundna viloperioder. Dels för att det stärker kroppen succsesivt men också för att huvudet ska hänga med. Få små utmaningar i taget och växa i dem. Det är väldigt lätt att man vill att utvecklingen ska gå fort om man börjar för sent. "Alla andras sexåringar kan ju..." En häst som är sent tagen och aldrig haft några krav på sig blir ofta inte är så himla rolig att ha och göra med när den plötsligt förväntas prestera. 

Om vi tar Qharma som exempel så är hon just en sån häst som mått väldigt bra av att komma till sin matte redan som föl. Jag har kunnat sakta med säkert öka kraven. Berätta hur jag vill ha det och göra henne trygg i mina ramar. Jag minns när vi var ute på promenad med henne som ettåring i sällskap av två år gamla Tingla. Då undrade jag i mitt stilla sinne om jag nånsin skulle rida den här hästen. Som fyraåring var det inga problem att rida ut henne ensam och i dag då hon är sex år rids hon i de flesta miljöer och är förvisso fortfarande en vaken häst men också en häst som tar kloka beslut. Jag är ganska säker på att det inte varit så om hon ridits in som femåring t.ex. 

Därför försöker jag verkligen hinna med unghästarna för det lägger en sån himla bra grund inför framtiden. Sen gör det ju också att man lär känna dem och deras reaktioner vilket är en fördel när man ska upp på ryggen på dem. Så ettåriga Vivan brukar få göra nåt en dag i veckan, ibland två. Det kan vara promenad ensam eller med Bella, lastningsträning, lösgalopp, visningsträning, ledskarskapsövningar mm. Bella försöker jag hitta på något med två gånger i veckan. Just nu tömkör vi mest men det kan också bli promenader. Med henne går jag även en del i trafiken. Ibland övar vi även lastning, lösgalopp, visningsträning, ledskarskap precis som med Vivan. Målet är även att börja löshoppa en del framöver. Till våren fortsätta jobbet mot inkörning och inridning. 

Om mitt koncept är rätt eller fel kan man säkert tycka olika om. Men det är ett faktum att alla mina hästar som jag haft från unghäst till vuxna år har tävlat redan som unga och ingen av dem har varit skadedrabbade och samtliga har levererat på tävlingsbanan. Ja, om man frånser de gånger Shira lekt kamikaze och härjat till sig hagskador under åren på gården. Hon har dock fungerat skadefritt så fort hon stått i stallar som haft platta, lite minde hagar. 

Torsdag tog Micke och jag en promenad i skogen med Viva och Bella. Båda var skötsamma. Fredag dvs i dag har jag trimmat dubbla pass dressyr, före jobbet med Qharma och efter jobbet med Tingla. Båda väldigt trevliga. Lucidor har gått i skogen hela veckan med mamma sen jag tränade honom i måndags. I morgon åker jag till Jättendal för att trimma och klippa honom i inför söndagens start. Håll tummarna för oss! 


Lucidor som 3-åring, riden ca 10-15 ggr 


 


14 Sep 2018